Uitvoering Matthäus-Passion in Rouveen door Ars Musica

Foto: Ars Musica / ConsoloNL

Op zaterdagavond 1 april 2023 om 19:30 uur (deuren open om 19:00 uur) voert Ars Musica de Matthäus-Passion op in De Levensbron aan de Esdoornlaan 3 in Rouveen, het drie uur durende meesterwerk van Bach. Toegangsprijs voor volwassenen 24,50 euro, kinderen tot 16 jaar 5 euro. Klik hier om toegangskaarten te bestellen.

Uitvoeringen van de Matthäus-Passion op professionele wijze vinden in de regel vooral plaats op bekende locaties zoals het concertgebouw Amsterdam, de Nieuwe Kerk in Delft en de Grote Kerk in Naarden waar traditiegetrouw ook leden van het kabinet en het Koninklijk huis aanwezig zijn. Het is dan ook een ongelooflijke stunt dat de vrienden het voor elkaar krijgen om de professionele muzikanten van Ars Musica en koren naar Rouveen te halen voor een uitvoering van het klassieke drie uur durende meesterwerk van Johann Sebastian Bach, zoals de meester het bedoeld heeft. De Matthäus-Passion ‘vertelt’ met muziek en zang op indrukwekkende wijze het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals het in Bijbelboek Mattheüs staat.

„Je hoeft geen verstand van klassieke muziek te hebben om onder de indruk te raken van de Mattheüs Passion”, aldus een van de vrienden die het stuk naar Rouveen haalt. „Door de combinatie van de prachtige muziek en het indringende lijdensverhaal is het zeer indrukwekkend. Toen wij het meemaakten in Delft, dachten we: waarom zou dit niet in Rouveen kunnen? ” Staphorster Johan van Arnhem, een van de organisatoren van de Psalmzangdagen in Nederland, is ook aangehaakt om zijn organisatorische talenten aan te wenden. Hij doet de organisatie met zijn eigen bedrijf Consolo dat concertseries organiseert in Nederland. „Het is werkelijk uniek dat zo’n wereldberoemd muziekstuk in de gemeente Staphorst wordt uitgevoerd.”

Het kerkgebouw is al geïnspecteerd door dirigent Patrick van der Linden en artistiek leider Nelleke van der Sluijs (tevens violiste bij Ars Musica), want de professionals willen een onderkomen dat de ruimte heeft. De instrumenten mogen niet eens aan de buitenlucht blootgesteld worden, zo kostbaar zijn ze. Alles moet goed zijn. Diverse bedrijven sponsoren en ook de gemeente Staphorst betaalt mee. „Om het voor een breed, nieuw publiek uit de gemeente Staphorst interessant te maken vinden we het belangrijk dat toegangsprijzen niet zoals in het concertgebouw 130 euro voor een kaartje zijn. Dat was zonder de steun van de Staphorster sponsoren nooit gelukt”, zegt een van de vrienden. „Ik hoop dat ze net zo onder de indruk zijn als wij.”

Lees ook: Theo Segers spreekt bijbelteksten Markus Paasoratorium

Cookieinstellingen