Staphorster schoolmeester bij stadswandeling Genemuiden

Foto: Frens Jansen

Op dinsdag 13 augustus 2019 om 14.00 uur neemt meester G.J. Westhoff mensen mee in de geschiedenis van Genemuiden. De wandeling begint onder de toren van de Hervormde kerk in het centrum en duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn 5 euro met inbegrip van een korte koffiepauze in ’t Olde Staduus.

Speciaal deze middag wordt u meegenomen naar het oude hekwerk dat in 1885 rond de toen herbouwde Hervormde kerk werd geplaatst. Delen van dat 134 jaar oude smeedijzeren hek blijken nog gewoon in oud Genemuiden aanwezig te zijn. Ook andere historische hekwerken uit 1862 en 1873 zijn onderdeel van de route. Helemaal bijzonder wordt het wanneer u een kijkje gaat nemen in de oude stadsgevangenis de vroegere gevangeniskelder onder het voormalige stadhuis aan de Langestraat.

De zwerftocht door het hart van Genemuiden geeft ook een terugblik in de geschiedenis van de Kerk, het Heilige Geestgasthuis en het 19e eeuwse Armenwerkhuis. Bij het bezoek aan de oude begraafplaats met het markante lijkhuisje is het goed te bedenken dat op deze strategische plek vele eeuwen geleden een groot kasteel verrees. Het zogenaamde Blokhuis.

Tijdens de stadswandeling krijgt u veel te horen over de historie van het tapijtstadje Genemuiden. Zo wordt u verder gewezen op bijzondere architectuur, stadsbranden, tapijtindustrie en de eenkamerwoningen waar een kijkje genomen wordt. In die kleine behuizing vlocht men de biezen en hadden honderden mattenramen hun plaats. Meer informatie:Stadswandeling Genemuiden.

Lees ook: Meester Westhoff ontrukt oude bouwstijl aan vergetelheid