`De Slag om de Grebbeberg` en wat daaraan voorafging

Foto: Fotodienst der NSB - NIOD

Op 14 april 2020, aanvang 19.30 uur is er in de patio van het gemeentehuis een lezing ‘De Slag om de Grebbeberg (en wat daaraan voorafging)’, met verrassende verhalen uit de periode 1939/1940, verhalen met soms een lach en soms een traan. Bernier Cornielje geeft de lezing, Marieke Wittenhorst zorgt met haar dwarsfluit voor een passende muzikale omlijsting en Hans Brons levert de technische ondersteuning.

  • Vanwege de Corona-crisis is de hieronder genoemde lezing afgelast. Of deze op een later moment alsnog gegeven wordt, is nog niet bekend.
  • Lezing bijwonen? Graag vooraf digitaal aanmelden, per mail: [email protected] of telefonisch bij Henk Koobs (06-51705646 of 0522-463656).

Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen. Zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zullen zij zich de komende tijd inzetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit, acht maanden dagdromen dat het geweld net als in de vorige oorlog aan onze grenzen voorbijgaat.

De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit als de Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 426 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven. Ze zijn geroepen naar de Greb om er vervolgens nooit meer van terug te keren.

Lees ook: Docu `Oorlog in Overijssel` bij Oranjevereniging Rouveen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen