Optreden Conradsingers bij Moluks monument Rouveen

Om het jaar is er tijdens Open Monumentendag op de tweede zaterdag in september wat te doen bij het Molukse monument aan de Conradkade. Dit jaar op 14 september 2019 een optreden van The Conradsingers, een gelegenheidsgroep met muziek en zang.

Het openingslied is altijd “Beta berlajar djauh”; Maleis voor; “Wij zijn van ver gekomen”. Het is een melancholisch lied wat zingt over het verlangen naar de terugkeer naar Ambon. Daarna werden nog diverse andere liederen gezongen. Er werd uitleg gegeven aan de bezoekers over het monument en het vroegere kampleven. Bestuurslid Harm Meesters is nog steeds onder de indruk van de voetbalkunsten van de Ambonezen.

Om half twaalf werd de tweede druk van het boek “De kinderen van Kamp Conrad” door voorzitter Wim Latupeirissa aangeboden aan de weduwe van Mathijs Souhoka. Hij overhandigde ook een exemplaar aan twee kleindochters van Souhoka, vergezeld van een hartelijke zoen. Het werd door velen even ingezien. In het boek staan ook klassenfoto’s. Het is te koop voor 22,50 euro.

In de partytent was ook Moluks eten te koop, saté en chilisaus. Het is de wens van Latupeirissa om over twee jaar de opening van de Monumentendag te hebben bij dit ‘jongste monument’ in gemeente Staphorst. In 2021 is het 70 jaar geleden dat de Molukkers in 1951 ‘tijdelijk’ naar Nederland kwamen. Dit waren soldaten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen.

De Molukken is een eilandenrijk in het huidige Indonesië, het vroegere Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog waarin het eilandenrijk bezet was door de Japanner is Nederland de koloniën na een verloren militaire en diplomatieke strijd kwijtgeraakt. De Republiek der Zuid-Molukken, in het Maleis; Republik Maluku Selatan (RMS), was een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat.

Lees ook: Boek `Kinderen van Kamp Conrad` te koop in museum