Rogge vanwege de droogte al gemaaid en opgeladen

Foto: Freek Fridrichs

Het op traditionele wijze roggemaaien op de eerste Staphorstdag gaat niet door. De rogge is vorige week woensdag 25 juli 2018 al gemaaid. Er kon niet langer worden gewacht. De rogge was zeer droog en meer dan rijp.

Twaalf vrijwilligers, waaronder één vrouw in traditionele klederdracht hebben onder zeer hete omstandigheden de klus geklaard, met de hand en met behulp van oude machines.

Anders is het een klus voor de burgemeester om de eerste slagen te maken in het goudgele graan. Hieronder de beelden van vorig jaar.

In 2016 nam wethouder Krale de honneurs waar op de tweede Staphorstdag, want op de eerste Staphorstdag regende het toen de hele morgen en werd daardoor uitgesteld (video).

Terug naar dit jaar: Inmiddels zijn er twee zware voeren rogge in een boerderij gestald om op de komende Staphorstdagen zowel met de vlegel als dorsmachine gedorst te worden.

Boerenveiling

De boerenveiling op de tweede Staphorstdag op 15 augustus 2018 gaat door. Er zijn inmiddels voldoende kavels ingebracht om de veiling door te laten gaan.

De organisatie roept op om door te gaan met het aanleveren van nog meer kavels. Dat kan nog op zaterdagochtend 4 augustus 2018 van 9 tot 12 uur.

Lees ook: