Regen, regen en nog eens regen op eerste Staphorstdag

Foto: Eelco Kuiken

Regen, regen en nog eens regen. De eerste Staphorstdag is vandaag in het water gevallen. Het grootse deel van de dag plensde het. Jammer voor de kleine honderd vrijwilligers waar de Stichting Staphorst jaarlijks op kan rekenen.

Veel activiteiten vielen in het water of er kwamen weinig bezoekers op af. Zo ook de officiële opening die burgemeester Theo Segers zou verrichten, roggemaaien op authentieke wijze. Dit kon niet doorgaan. Te nat. De opening was daarom binnen in het Koetshuus.  Ook de oude ambachten vielen in het water. Maar weinig bezoekers trotseerden de plensbuien. “Zelden zo slecht gehad. Het is bar en boos”, klonk het.

Op de twee traditionele klederdrachtshows bij Museum Staphorst kwamen wel honderden mensen af. Noodgedwongen verplaatste de organisatie alles naar binnen. Het was passen en meten en zweten, maar het kon. Even leek het erop dat de tweede show toch buiten kon plaatsvinden, maar de organisatie durfde het niet aan. De verbouwde boerderij van Buiter bleek zoveel mensen te kunnen herbergen. Een vuurdoop.

De klederdrachtshows zijn altijd hoogtepunten tijdens de Staphorstdagen. Jacco Hooikammer legt elk jaar de ontwikkeling door de jaren heen uit. Hij krijgt altijd hulp van een kleine twintig modellen, jong en oud. Het is hard werken, maar leuk. Zelden worden er zoveel foto’s gemaakt. Nu mag het.

Volgende week woensdag de tweede Staphorstdag. De organisatie, de Stichting Staphorst, hoopt dat het zonnetje dan lekker schijnt.

Lees ook: