Segers: `Dit gaat me beter af dan carbidschieten`

Helemaal nieuw was het voor hem niet, maar wel op Staphorster grondgebied. Burgemeester Segers had de eer de eerste volle slagen met de zeis in het roggeveld aan de Staphorster Kerkweg te mogen doen.

Hij werd daarbij begeleid en van nadere aanwijzingen voorzien door Cornelis Bloemhof: `De zeis iets platter houden`, `Ik maai rond, dan kunnen ze beter wellen`. Na het maaien worden de halmen met behulp van de welhaak opgeraapt en met een enkele stengels tot bossen gebonden.

Segers: `Dit gaat me beter af dan carbidschieten`

Na gedane arbeid waren er ter plaatse gebakken pannekoeken. Ondertussen waren er de verhalen hoe men vroeger voor dag en dauw opstond. De mannen gingen maaien, de vrouwen molken de koeien en zorgden voor en bezorgden het eten. Soms wel acht kilometer lopen.

Landbouwmachines uit vervlogen dagen kwamen daarna in beweging om te maaien. Er waren twee combinaties. De burgemeester werd uitgenodigd om plaats te nemen op een van de twee zetels van een getrokken maaier om dat proces van dichtbij te kunnen zien.

De rest van het veld wordt vandaag machinaal gemaaid. De oogst van dit veld zal de volgende Staphorstdagen gedorst worden. De kwaliteit is volgens Henk Koobs niet optimaal. `Er zit veel onkruid tussen, ook veel wilde margrieten. Niet alleen aan de randen maar door het hele veld`.

Henk Jonkvorst: ‘Oogsttijd in Staphorst‘, tekst en foto’s. Vorig jaar nam bij afwezigheid van burgemeester Segers, wethouder Krale de honneurs waar.

Lees ook: