Roggedorsen 2016 met ouderwetse Standard dorsmachine

Foto: Harm Brand

Tijdens Open Monumentendag werd ook de Lanz Bulldog Dag gehouden en werd er op het terrein naast de Kalverkeuring machinaal gedorst.

Ouderwets machinaal, met een vaalrode Standard dorsmachine van de firma Jansen Wijhe. Deze werd aangedreven door vaalblauwe Lanz Bulldog trekker. Een kruislings verbonden lange brede aandrijfriem zorgde voor de overdracht van de kracht en de snelheid.

Toen het allemaal goed en wel draaide, kwam burgemeester Segers letterlijk de handen uit de mouwen steken. Zijn colbertjasje legde hij even achteruit op de machine. De garven werden opgestoken en aangenomen door andere mannen. Hij stopte ze erin.DSCN5355

Het roggestro werd op iets moderne wijze samen gebonden, met een balenpers. Tevens aangedreven door een oude Lanz Bulldog. Eén man harkte het uit de dorsmachine vallende stro tegen de rol. Twee dames stapelden de pakjes op een hooiwagen.

Oudgediende Jan Bouwman was ook aanwezig. Hij at, zittend op de dissel van de hooiwagen, ondertussen een broodje. Aan de machine hangen zakken waarin het goudgele graan opgevangen wordt. Deze werden regelmatig verwisseld door de man op de grond.

Lees ook:

Dossier: