Oerijssel deel 2 `Winterwende` te zien in de Veldschuur

Deel 2 van Oerijssel; ‘Winterwende’ is op 29 december te zien in De Veldschuur. Bij voldoende belangstelling is er ook een middagprogramma onder leiding van een gids.

Oerijssel is een 2-delige documentaire-serie over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. ‘Winterwende’ is het vervolg op Oerijssel deel 1, ‘Zunnewende’ dat vorig jaar in première ging op het Zunnewendefestival in Hellendoorn en in het najaar van 2014 te zien was in tal van filmhuizen en zalen in de provincie Overijssel. Ook deel 2 gaat in premiere op het Zunnwendefestival.

Hoofdpersoon in Oerijssel is Margje Fikse, bewoonster van de IJsseldelta, die de stad verruilde voor haar roots langs de IJssel. Terug in de streek van haar jeugd, gaat ze op zoek naar de oerwortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. Op onderzoek naar spoken, paasvuren en wonderbomen. Wat kunnen we nu nog ervaren van de de tijd voor de kerstening? In hoeverre zijn oude gebruiken nu nog zichtbaar? En hoe heeft de tijd voor de kerstening ons geloof in dat wat we niet zien, beinvloed?

In deel 2 wordt het herfst, najaar, donker. Tijdens het vervolg van haar zoektocht verdiept ze haar contact met predikant Henk Vreekamp, die alles weet van het ‘heidendom’ uit de tijd voordat zendelingen Overijssel kerstenden.

Ook verdiept ze haar contact met natuurkenner Wim Toorneman uit Espelo, volkscultuurkenner Dirk Kok uit Staphorst en verhalenverteller Herman Kampman uit Hellendoorn. Nieuw in deel 2 is wichelroedeloper Wim Roetert uit Diepenveen.

Ondertussen maakt Overijssel zich op voor Kerst en Oud en Nieuw, wat de Saksen in vroeger tijden ‘het joelfeest’ noemden. Zoals de voorjaarsrituelen vooral de vruchtbaarheid stimuleerden, lijkt het najaar mensen bang te maken voor voor het onbekende.

In ‘Winterwende’ stuit Margje op de oude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet bijzondere ontdekkingen. Dan keert het lot zich tegen haar. Zou er een verband zijn?

Oerijssel is gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche in opdracht van stichting Sous les Arbres. De muziek is opnieuw van Jan Kooiker. Wat Oerijssel deel 2 bijzonder maakt, zijn de animaties die speciaal gemaakt zijn om de sage Derk met de Beer in beeld te brengen.

De documentaireserie is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel.

Deel 1, Zunnewende, ging over ons aller heimelijk verlangen naar de mystiek van het verre verleden. In het verhaal reizen we door het landschap van Overijssel, vanaf de donkere dagen, via de vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar, naar het Zunnewende-ritueel op de langste dag van het jaar.

Deel 2 van Oerijssel; ‘Winterwende’ ging in première op het Zunnewendefestival in Hellendoorn op 26 juni 2015.

Lees ook: