Historische Vereniging laat bijzondere filmbeelden zien

Foto: Gerrit Stegeman

Op Open Monumentendag, zaterdag 12 september, laat de Historische Vereniging Staphorst bijzonder filmmateriaal zien in het Koetsthuus. De filmfragmenten zijn begin jaren veertig van de vorige eeuw gemaakt in onder andere kamp het Wijde Gat in Staphorst.

Dat is bijzonder, want van het Wijde Gat bestaat weinig beeldmateriaal. Behalve deze beelden is er meer te zien van het leven aan de Streek. De film is gemaakt door huisarts Beiboer die destijds zijn praktijk had aan de Oude Rijksweg. Zijn zoon Jan Beiboer (1928) droeg de films onlangs over aan Freek Fridrichs uit Staphorst die ze op dvd zette en deze ter beschikking stelde aan de Historische Vereniging Staphorst.

Het is niet helemaal bekend wanneer huisarts Beiboer zijn films maakte. Het moet eind jaren dertig en begin jaren veertig geweest zijn. Aanknopingspunt zijn de Chinezen die de arts filmde in kamp het Wijde Gat. Het is bekend dat in 1943 zeventig Chinezen vanuit Rotterdam naar Staphorst kwamen om onder andere de Ebbinge Wubbenlaan aan te leggen, in de volksmond door ouderen nog altijd de ‘Chinezenweg’ genoemd.

De werkers verbleven onder andere in het Wijde Gat. Het gaat om twintig minuten beeldmateriaal, zonder geluid. Burgemeester Van Wijngaarden wandelt ook door het beeld. Dat zou betekenen dat de film uit maximaal 1938 stamt. Veel onduidelijkheid dus, maar volgens Fridrichs en de Historische Vereniging leuk materiaal. Misschien kan iemand duidelijkheid verschaffen.

Lees ook: