Schrijven met een kroontjespen en inkt in het Koetshuus

Foto: Beertje Boldewijn

Bij ’t Koetshuus, het mooie gebouw van de Historische Vereniging Staphorst, druppelen nieuwsgierige bezoekers binnen. Niet alleen om de schoolexpositie te bekijken, ook om in dikke mappen met oude foto’s te bladeren, op zoek naar gegevens of juist om mogelijk aanvullingen te kunnen geven.

Zo druk als in het Museum is het er niet. ‘Het gaat de hele dag gestaag zo door, we hebben ’s morgens misschien 26 mensen gehad’, zegt Willem Kappe. In de middaguren komen daar nog heel wat bezoekers bij, die op de vlucht voor de regen ’t Koetshuus aandoen. ‘Het zijn veel toeristen, maar ook mensen uit ons dorp. Vorige week hadden we er zestig, er mogen er best wat meer komen’, glimlacht Kappe.

Buiten staat de oude vliegtuigmotor als trekker, het geeft sommige mensen ook het idee dat er een expositie over vliegtuigen te vinden is. ‘Die motor is jaren geleden opgegraven bij de verlegging van de A28.’ Verder bestaat wel de indruk dat ’t Koetshuus een beetje afgelegen ligt van de rest van de activiteiten, al is de afstand tot de rotonde verwaarloosbaar. ‘Misschien moet er nog iets meer verwijzing komen’, suggereert één van de vrijwilligsters. ’t Koetshuus ligt alleen wel een beetje verstopt.

De verslaggever krijgt nog een mooie opdracht van Willem Kappe. ‘Als journalist moet je toch wel met een kroontjespen kunnen schrijven.’ Even later staat de naam van de journalist en het medium op het papier. ‘Je hebt de pen alleen te diep in de inkt gedoopt’, grijnst Kappe. Volgende week, tijdens de derde Staphorstdag, kunnen andere bezoekers ook laten zien dat ze met een kroontjespen overweg kunnen.

In het Koetshuus is een expositie ingericht over het onderwijs. Zo staat er een mini-schoolklasje met oude banken, stoeltjes en tafeltjes. Kinderen mogen op de foto in een oude klas, ontdekken hoe het is om met een kroontjespen te schrijven. Ook kunt u de mappen met oude schoolfoto’s bekijken en foto’s bijbestellen. Verder zijn er videopresentaties van de Staphorstermarkt en Koninginnedagen in vroeger dagen.

Lees ook: