`Hoe komt een jongen uit Nieuw Leusen bij de zeevaart`

Foto: Museum Staphorst

Voor een uitverkochte zaal vol bezoekers vertelde Jan Klein uit Staphorst -gezellig in het dialect-  over zijn ervaringen op de grote vaart.

Als zeventien jarige jongen koos hij voor de grote vaart en vertrok met de ondersteunende woorden van zijn opoe:

“Och jong als je naar de grote vaart wilt dan moet je dat doen, als je maar niet op de wilde vaart komt”.

In zijn verhaal gaf hij een mooi beeld van de schepen waar hij op voer, als aspirant leerling stuurman, 4de, 3de, 2de, 1se stuurman en vanaf 2000 als kapitein.

Schepen met een lengte van driehonderd meter – van het Museum tot de glascontainers voorbij Poiesz – met slechts twintig man personeel aan boord. Waar inmiddels alles geautomatiseerd is en de werktuigbouwkundige vooral achter de computer staat.

Van sextant naar GPS, van brieven brengen naar het postkantoor tot telefoneren met de satelliet telefoon. Cilinders met een ruime doorsnee en waar je met de trap ingaat om hem eens per jaar schoon te maken.

De bezoekers kregen beelden te zien van wat er fout kan gaan zoals bijvoorbeeld bij geen goede ballast verdeling van de vele containers, filmpjes van de deining bij storm met de meer dan tien meter hoge golven en de piraterij die door de militaire bescherming aan het afnemen is.

Voor het thuisfront is het niet altijd gemakkelijk, zeker in periodes met emotionele gebeurtenissen. “Je moet een sterke vrouw hebben” zoals hij het verwoorde. Ook de ontwikkeling van je kinderen krijg deels mee, maar als je thuis bent heb je wel alle tijd en deze kun je dan ook aan hen besteden.

Het koste hem, in uniform, weinig moeite om de tijd vol te praten en gaf aan het eind van zijn verhaal nog een goed Katwijks advies bij zeeziekte; hang een grote aardappel om de nek, drie dagen omhouden en je bent nooit meer zeeziek.

Na zijn pensionering is het verlangen naar de zee niet weg, 2 á 3 keer per jaar is hij weer aan het varen met het wegbrengen van schepen. Op één van de laatste filmpjes, van zijn reis met een ferry die van Italië naar de Oostkust van Canada moest, zagen we de zeehonden op de ijsschotsen, wegduikend in het water.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen