Wethouder Krale: `Mount Staphorst op oudejaarsdag weg`

Foto: Eelco Kuiken

De berg afval die Albert Talen van Talen Recycling op de Westerparallelweg stortte op bedrijventerrein de Baarge is uiterlijk op 31 december weg.

Dat zei wethouder Bert Krale tijdens de raadsvergadering. Of de gemeente verwijdert de berg of de provincie Overijssel doet dat. Albert Talen gooide uit frustratie de weg vol. Volgens hem komt de gemeente haar afspraken niet na.

Wethouder Bert Krale gaat nog een laatste poging wagen om Talen te bewegen de berg zelf te verwijderen. De gemeenteraad eiste dat per motie. De gemeente wil voorkomen dat de berg afval er tijdens de jaarwisseling nog ligt. Iedereen weet wel waarom.

Staphorst trok vorig jaar de Westerparallelweg door. Het bedrijfsterrein van Talen lag in de weg. Via een grondruil kreeg Talen een belendend perceel in zijn bezit. Staphorst zou de ondernemer helpen om zijn zware provinciale vergunningen te krijgen. Die kwamen niet. Volgens Talen deed Staphorst veel te weinig.

Een onafhankelijke jurist, ingehuurd door de strijdende partijen, kwam tot de conclusie dat beide partijen nog het een en ander moeten doen. De gemeente betaalt Talen om een bureau in te huren dat het benodigde milieutraject afrondt. Talen is zelf verantwoordelijk voor de bouwvergunningen.

Brief van de provincie Overijssel

De recycle-ondernemer zegt afspraken te hebben met de provincie. Als hij de bult goed afdekt, deze brandveilig is, niet voor derden toegankelijk én hij er niet meer spul bij stort, de gedoogt de provincie de berg. Dit staat in een brief van de provincie aan Talen. De gemeente had die brief overigens niet.

Daaruit blijkt dat de communicatie tussen beide overheden niet denderend is. Maandag keurde de brandweer de berg afval. Als Talen aan de eisen voldoet, doet Overijssel even niks. Is de provincie ontevreden, dan ruimt ze op kosten van de ondernemer de berg tussen 21 en 24 december op.

Ook als burgemeester Segers vindt dat er een gevaarlijke situatie ontstaat, kan ook hij besluiten het afval eerder te verwijderen, zo meldde hij. De Westerparallelweg is bovendien een openbare weg en op basis van de APV kan hij tot ontruiming overgaan. De uitkomst van het onderzoek is nog niet bekend.

Lees ook: