Talen gooit Westerparallelweg voor derde keer vol

Foto: Eelco Kuiken

Ondernemer Albert Talen van Talen Recycling uit Staphorst heeft de weg voor zijn bedrijf, de Westerparallelweg, helemaal vol gestort met afval. Het is de derde keer dit jaar dat hij dit doet.

De gemeente heeft de ondernemer laten weten dat hij de troep voor donderdagochtend 10.00 uur verwijderd moet hebben, anders doet de gemeente dat op kosten van de recycleondernemer. Talen liet Staphorst op zijn beurt weten dat dit dreigement van tafel moet. Zijn deadline was dinsdagmiddag vijf uur. Staphorst zwichtte niet en dus is Talen begonnen met het volstorten van de weg.

Talen en de gemeente Staphorst hebben al twee jaar ruzie. Oorzaak van de ruzie is een interpretatieverschil over afspraken die te maken hebben met een grondruil. Staphorst verbond begin vorig jaar de Burgemeester Janssenstraat en de Westerparallelweg. Op de plek waar de aansluiting kwam, bevond zich een deel van het bedrijf van Talen Recycling.

Via een grondruil kon Talen een perceel naast zijn bedrijf overnemen, zo sprak hij af met de gemeente die op haar beurt de grond kreeg voor de weg. Volgens Talen is met Staphorst afgesproken dat de gemeente zou zorgen dat hij zijn cruciale provinciale vergunningen zou krijgen. Staphorst zou alle onderzoeken en het papierwerk regelen. Albert Talen zou alleen de formele aanvraag bij de provincie hoeven te doen.

Volgens Talen deed Staphorst veel te weinig, waardoor hij zijn provinciale vergunningen nog altijd niet heeft en enorme schade lijdt, maar volgens Staphorst gebeurde er wel degelijk genoeg en is er volgens afspraak gehandeld.

Een onafhankelijke derde persoon zocht uit wie er gelijk heeft. De jurist kwam gisteren met een bindende uitspraak. Beide partijen bestuderen dit nu. Volgens Talen moet Staphorst voor het grootste deel de vergunningen regelen én mag hij groeien op het nieuwe perceel. Wethouder Bert Krale van de gemeente Staphorst zegt op zijn beurt dat als de provincie vindt dat er nog belangrijke zaken moeten gebeuren, de gemeente dit zal doen. Dat is een handreiking.

Talen is echter bang dat Staphorst blijft dralen. Om de druk op de ketel te houden, gooit hij alles vol. Morgenvroeg vanaf 10.00 uur begint de gemeente met opruimen, op kosten van Talen. Die zegt geen cent te betalen.

Dinsdagavond was het een gespreksonderwerp in het programma ‘Staphorst Politiek van Opzied’. Beluister hieronder wat er gezegd is. Aan het woord zijn de oud-raadsleden Klaasje Huisman (CU), Jippe Hoekstra (PvdA) en vooral Henk Koobs (CU).

Lees ook: