112

Veel varkensvet veroorzaakt stremming snelwegverkeer

Foto: Youtube - RTV Oost

Het veroorzaakte een hele verkeersdrukte in het dorp Staphorst. Op de snelweg (A28) kantelde er een vrachtwagen, geladen met varkensvet.

Het (verwarmde) vloeibare vet stroomde uit de tankwagen over het wegdek, en in een naastgelegen sloot. De extra reistijd vanuit het noorden liep op tot ruim anderhalf uur. Veel automobilisten op de A28 kozen vanaf afslag De Wijk een alternatieve route. Via IJhorst, Heerenweg, Gemeenteweg en dan bij Staphorst weer de snelweg op.

Vanaf de A32 vanuit Heerenveen was omrijden via A7, A6 en N50 de beste oplossing. Inmiddels zijn alle drie de rijstroken weer vrijgegeven. Rond acht uur vanmorgen stond er op de A28 zo’n 14 kilometer file, de file op de A32 was toen 6 kilometer lang. Rijkswaterstaat zette tekstkarren in om het verkeer om te leiden.

Het opruimen en wegzuigen van al het inmiddels al lang gestolde varkensvet uit de sloot is nog niet afgerond. Vanavond na 20:00 uur gaat opruimen verder, met opnieuw verkeershinder. Het asfalt van de snelweg moet met een speciale ZOAB-cleaner gereinigd worden.

Het rechtopzetten van de vrachtwagen in een filmpje van Evert-Jan Barten:

Lees ook: