ANWB AutoMaatje `taxibedrijf` feestelijk van start

Wethouder Alwin Mussche had woensdagmorgen 8 januari 2020 de eer om de eerste gebruiker van ANWB AutoMaatje Staphorst thuis in Rouveen op te halen voor de officiële startbijeenkomst met Stichting Welzijn Staphorst (SWS) in het Dienstencentrum. Daar lag de rode loper uit.

De bijna 80-jarige Alida de Rooij woont sinds kort in Rouveen en kwam via De Buurtstee in aanraking met het initiatief. Haar dochter Yvonne van Rijn vergezelde haar deze keer, zij woont al iets langer in Rouveen. Onder toeziend oog van de heer Groeneveld en andere vrijwillige chauffeurs, de rittenplanners een aantal andere deelnemers en belangstellenden stapten zij uit.

Onder aanmoediging van de toeschouwers rolde Marlies Vedder als coördinator van dit project bij SWS, vanuit de kofferbak van de auto van wethouder Mussche een lange banner met ‘ANWB AutoMaatje Staphorst’ en de logo’s van de dragende organisaties. Gejuich en applaus volgenden. Na een fotomoment werden de gasten binnen getrakteerd op taart en koffie.

 

Margje Ponstein sprak, als teamcoördinator van SWS, haar dankbaarheid uit dat de welzijnsorganisatie dit project kan gaan uitvoeren. “Er is ook wel enige schroom soms om zomaar iemand anders te vragen om te worden gereden. Dat merkten we en daar zochten we samen met de gemeente Staphorst een oplossing voor. Met ANWB AutoMaatje hopen we de drempel te verlagen”.

Vanuit Den Haag was Xander van Pelt, programmamanager van ANWB Betrokken aanwezig. Hij noemde dat verminderde mobiliteit tot eenzaamheid leidt. In Nederland zijn er ruim 1 miljoen mensen die geïsoleerd raken in hun sociale netwerk door verminderde mobiliteit. Dit vervoersproject brengt mensen met elkaar in verbinding, contact en in gesprek door een autorit. Het gaat niet alleen om vervoer, maar ook om ontmoeting.

Wethouder Alwin Mussche: “Uit een onderzoek is gebleken dat ook hier eenzaamheid voorkomt. Ik ben tot op het bot gemotiveerd om mij in te zetten om deze eenzaamheid te bestrijden door projecten zoals deze te ondersteunen”. Samen met Marlies Vedder zette hij de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Staphorst in het zonnetje met een bloemstuk en een ijskrabber. Er waren al snel 12 chauffeurs en 2 rittenplanners gevonden.

Marlies Vedder meldt dat er zich deze week alweer een aantal deelnemers gemeld hebben en zijn er al meerdere eerste ritten gepland. “Als je ons belt weet je voor 99% zeker dat je vervoer krijgt, en de vrijwilligers doen het graag en met veel plezier om zo iets betekenen voor hun mede dorpsgenoten”. Ze helpen de passagiers ook bij het in- en uitstappen, ook met in- en uitladen van een rollator of rolstoel.

ANWB AutoMaatje in 2016 begonnen in Barneveld. Na een tweede proefproject in Woerden is ANWB AutoMaatje sinds 2017 landelijk actief met inmiddels 250 servicepunten. Staphorst is de 68e gemeente die van start gaat met dit vervoersproject. Er werden in 2019 ruim 100.000 ritten voor zo’n 10.000 gebruikers uitgevoerd door ongeveer 2000 chauffeurs. Hoewel het de naam draagt, staat het helemaal los van het lidmaatschap van de ANWB.

Het financiële verhaal is bewust overzichtelijk gehouden. De gebruiker betaalt contant aan de vrijwillige chauffeur 30 cent per gereden kilometer, inclusief aan- en afrijden vanaf huis. Vooraf wordt een inschatting gegeven van de kosten. De gemeente Staphorst betaalt de coördinatie hiervan bij SWS, de ANWB levert en onderhoudt het planningssysteem en zorgt voor bonnenboekjes. Aanmelden moet minimaal 2 werkdagen van tevoren.

Door samenwerking tussen Stichting Welzijn Staphorst (SWS), gemeente Staphorst en de ANWB kunnen ook in Staphorst minder mobiele buurtgenoten worden vervoerd. Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. Het kan ook gewoon voor leuke uitjes als een bezoekje brengen bij familie of vrienden, naar de kapper of gezellig winkelen.

Meer informatie via e-mail [email protected] of 06-51800855 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 12:00 uur). Vrijwilligers die graag als chauffeur aan de slag willen bij ANWB AutoMaatje Staphorst kunnen zich aanmelden bij Marlies Vedder via: [email protected] of 0522-465143.

Lees ook: `Kerst an Diek` in Rouveen geeft aanzet tot pendeldienst