Oude agrarische ambachten achter Staphorster boerderij

Tijdens de drie Staphorstdagen rijdt een huifkar met een oude tractor, daarmee kan men gratis een rondrit maken. Achter de twee boerderijen van Roël in het centrum van het dorp, vlakbij de Dorpskerk is van alles te doen en te zien.

Langs deze boerderijen staan oldtimer auto’s opgesteld. Aan het eind hangt een oude varkenswaag uit 1788 waarin allerlei soort van mensen gratis gewogen worden. Na weging krijgt men een getekend briefje. Van hoog tot laag laat zich wegen. Burgemeester Segers weegt gekleed en wel 95 kilogram.

Voor één euro of tegen inlevering van een waardebon kunnen kinderen hun eigen touw draaien. Het opspannen en begeleiden wordt voor hen gedaan. Pannekoeken en Nieuwjaarskoeken worden ter plaatse gebakken en genuttigd. Binnen draait een film van het roggemaaien aan de Staphorster Kerkweg.

Op het veld erachter wordt gedorst met een oude Rival dorsmachine, aangedreven door een Lanz Bulldog tractor. Enkele keren per dag wordt ook ‘met de hand’ gedorst. Daarover volgt een apart bericht. Er zijn diverse tentoonstellingen: Oud Rood, Oranje en een klederdrachtshow in Museum Staphorst.

Lees ook: