Museum Staphorst

Adres:

Gemeenteweg 67
Staphorst , 7951 CE
Tel. 0522-462526

Website:

http://www.museumstaphorst.nl

Ieder jaar richten wij in ieder geval één nieuwe tentoonstelling in. Daarvoor putten we uit onze eigen collectie en werken we samen met andere organisaties en kunstenaars.

In 2019 staat de tentoonstelling op de bovenverdieping van Museum Staphorst in het teken van de kraomtied. Dat is in het plaatselijk taalgebruik de periode tussen geboorte en doop. De tentoonstelling vertelt typisch Staphorster verhalen over zwangerschap, geboorte, kraambezoek en doop aan de hand van bijzondere objecten. Ook wordt stilgestaan bij gezondheid, kindersterfte en bijgeloof in het dorp. Naast kleding, gebruiksvoorwerpen en foto’s geven kunstwerken van Stien Eelsingh kleur aan de tentoonstelling.

Ook in Staphorst roepen aanstaande moeders het tegenwoordig van de daken als gezinsuitbreiding in zicht is. Maar nog niet zo lang geleden hield je als Staphorster vrouw de zwangerschap zo lang mogelijk voor je. Anderen hoefden het niet zo snel te weten, en dat kon ook makkelijk omdat de klederdracht geen positiekleding kent. Als het kind eenmaal gezond ter wereld was gekomen, en vernoemd was naar een van de grootouders, volgde de kraamvisite. Bij het poppekiek’n mochten familie en buren de kleine komen bewonderen.

De Staphorster moeders hielden van blozende, goed doorvoede baby’s. Officiële voedingsadviezen werden naar eigen inzicht aangevuld, bijvoorbeeld met een vermalen koekje door de melk. De grootmoeders boden niet alleen een helpende hand in de kraamtijd, maar bepaalden dikwijls ook wat er wel en niet mocht gebeuren.

In de loop van de twintigste eeuw werden de omstandigheden voor moeder en kind steeds beter. Het risico op kraamsterfte verminderde aanzienlijk. Ook voor de kersverse moeder kwam verbetering. De komst van wasmachines en wegwerpluiers brachten verlichting in het huishouden. Niet langer toont een pisdoekenrek vol luiers rondom de kachel aan dat er gezinsuitbreiding is.

De doop van het kind sloot de kraamtijd voor moeder en kind af. Tijdens dit belangrijke moment werd het kind gepresenteerd aan de gemeenschap. Het was gewoonte dat de jonge moeder zich daarna pas weer onder de mensen begaf. Tegenwoordig zie je haar echter, net als in de rest van Nederland, al enkele dagen na de geboorte weer op straat. Het kan verkeren!

Dit en veel meer, is te zien vanaf 30 maart 2019 in Museum Staphorst.

Cookieinstellingen