Vierhonderd duiven vliegen weer in vrijheid na lossing

Foto: Harm Brand

Op de Truckersdag was er naast de vele menselijk geproduceerde mechanische techniek ook een show met dieren. Ongeveer vierhonderd duiven van de plaatselijke postduivenvereniging ‘de Streekvliegers’ wachtten na een kort ritje op hun vrijlating.

Volgeladen kan zo’n vrachtauto wel 6500 duiven vervoeren naar zuidelijker gelegen oorden. Om precies te zijn kunnnen 215 manden geladen worden, met in elke mand ongeveer 30 duiven. Transportbedrijf Vos uit Ruinen zorgt voor de trekker. De speciaal geprepareerde oplegger is eigendom van de gezamenlijke postduivenverenigingen uit de regio.

De bekende ‘duivenmelker’ Appie Dunnink gaf tekst en uitleg aan de spreker en beantwoorde vragen. De kijkers werd geraden om op te passen voor uitwerpselen. Een dronefotograaf geadviseerd over de vliegroute. Er waren enkele duiven uit Meppel bij, maar verreweg de meesten kwamen uit Staphorst.DSCN5846

Zodra de duiven los zijn is het één streep naar huis, aldus de chauffeur. Misschien dat het minder opgaat nu zo nog zo dicht bij huis zijn. Voor de training van de duiven worden ze eerst Wijchen gebracht. Vervolgens steeds verder, naar België. Vervolgens verschillende stops tot in Midden-Frankrijk.

Onderweg kunnen de vogels water drinken uit een gootje. Vandaar dat de oplegger eigenlijk ook waterpas moet staan. Ook omdat ze aan beide kanten moeten kunnen wegvliegen.DSCN5847

Lees ook: