Gratis genieten bij Truckersdag op Tippe in Staphorst

Foto: Eelco Kuiken

Om de twee jaar is het vaste prik in Staphorst: de Truckersdag van Chauffeursvereniging De Lichtmis. Zaterdag 24 september is het weer zover. Evenemententerrein De Tippe staat dan weer in het teken van de transportsector.

Chauffeursvereniging De Lichtmis  houdt het ene jaar een grote konvooitocht met verstandelijk beperkte jongeren, het andere jaar is er een Truckersdag. Er komen 230 grote en kleine trucks en oldtimers. Het terrein staat vol met de meest fantastische creaties op wielen. Dertig dealers en opbouwbedrijven bemannen stands.

“Het is een dag voor en door de transportsector en het mooie is: iedereen mag het terrein gratis betreden. Dankzij sponsoring door bedrijven uit de regio en onze 365 leden is alles gratis voor de bezoekers”, zegt Arjan Kuiers die in de truckersdagcommissie zit. Erwin Kuiers, Marco Domine en Jurian van der Sluis zitten ook de organisatie die de dag namens chauffeursvereniging op touw zetten.

“Het is wel belangrijk dat de bezoekers veel frikadellen, hamburgers fris of bier drinken, want de horeca doen we als vereniging zelf. Daar moeten we het mee verdienen”, zegt Arjan Kuiers.

De Truckersdag trekt altijd honderden bezoekers. Zaterdag de 24e staat er een gloednieuwe Scania te pronk op het veld. Niet eerder is deze truck te zien geweest. “We zijn lang bezig met de vrachtwagenbouwer om het voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. De komst van deze nieuwe truck is een primeur in Nederland die Staphorst dus krijgt. Daar zijn we trots op.”

Er komt nog een bekende verschijning naar Staphorst: Indian Pete, oftewel Peter Verheijen uit Breda. Zowel hijzelf als zijn indrukwekkende vrachtwagen zien er opvallend uit. Op zijn voertuig zijn turbines van een straaljager gemonteerd. De Phanthom F4 Rolls Royce Vipers leveren 4 ton stuwkracht, ongeveer 12000 pk. Verbruik ongeveer 400 liter kerosine per 7 min. Snelheid  200 km in 30 seconden. Zijn show start om 16.00 uur.

De Truckersdag in Staphorst is een enorme organisatie. Het wordt echter steeds lastiger om de dag op poten te zetten. “Dat komt door de regelgeving die steeds strenger wordt. Voorheen waren er ook racetrucks die een rondje reden. Dat mag niet meer. Ze moeten nu stilstaan”, zegt Kuiers. Bepaalde demonstraties mogen niet meer. Te gevaarlijk. Na het drama met de hoogwerker in Oldebroek zijn de regels verder aangescherpt. Ik snap dat veiligheid voor alles gaat, maar het wordt steeds lastiger om een mooi evenement te houden”, zegt de organisator.

Parkeren vindt net als de vorige keer plaats op het Rijkswaterstaatterrein, even verderop. Er rijden gratis pendelbussen.  De Truckersdag begint om 10.00 uur. Bekijk hier het programma.EKtruckersdag

Lees ook: