Tovertafel Schiphorst zorgt meteen voor veel plezier

Foto: Ida Gerda Emmens

Op Wereld Alzheimer Dag, maandag 21 september, is in De Schiphorst in Meppel de eerste tovertafel van Drenthe in gebruik genomen. Al meteen werd duidelijk wat voor effect dit op de mensen aan de tafel heeft. Het trekt de aandacht, nodigt uit tot meedoen en mensen reageren op elkaar.

IMG_3040

De Tovertafel is een nieuw spelconcept voor mensen met dementie dat bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op een eettafel. Het team Dagbesteding van de Schiphorst heeft het initiatief voor de Tovertafel genomen. Zij denken met de Tovertafel bewoners te bereiken die niet aan andere beweegactiviteiten mee (kunnen) doen. Met behulp van het Jannes van Echtenfonds werd de aanschaf van de Tovertafel mogelijk.

Wat is de Tovertafel?

Uit onderzoek is gebleken dat veel ouderen met dementie zeer passief zijn. De Tovertafel doorbreekt de apathie door op een speelse manier beweging en gesprekken te stimuleren. Iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen manier. Het concept omvat verschillende spellen die specifiek zijn ontwikkeld voor deze groep. De lichtprojecties zijn interactief: ze reageren op de beweging van handen en armen. Er zijn tot nu toe zeven spellen ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal én mentaal vlak te stimuleren.

Ontwikkeling

De Actives Cues Tovertafel is het resultaat van een vierjarig promotieonderzoek van Hester Anderiesen aan de faculteiten Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam). De Tovertafel werd in nauwe samenwerking met bewoners van een zorgorganisatie ontwikkeld. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat gebruik van de Tovertafel een positieve trend teweeg brengt in het welbevinden en de sociale activiteit van ouderen met dementie en dat zij duidelijk meer gaan bewegen.IMG_3029

Lees ook:

article
5979
Tovertafel zorgt voor veel plezier
Op Wereld Alzheimer Dag, maandag 21 september, is in De Schiphorst in Meppel de eerste tovertafel
https://staphorst.nieuws.nl/regio/5979/tovertafel-schiphorst-zorgt-meteen-voor-veel-plezier/
2015-09-23T19:33:23+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2015/09/23192656/IMG_3029.jpg
noorderboog, ouderen
Regionaal