Zorgcampus-partners bezoeken wijkleerbedrijf in Zwolle

Foto: Lya Vegter-Sikken

De partners van Zorgcampus Noorderboog brachten dinsdag 22 september een bezoek aan het wijkleerbedrijf ‘Zorg voor mekaar’ in Zwolle-Noord. Deltion College nodigde de medepartners uit om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van ‘leren op locatie’.

Kennis en ervaring delen

Voor de doorontwikkeling in 2016 verkent de Zorgcampus nieuwe mogelijkheden in de regio. Een van die mogelijkheden is het ‘leren op locatie’. Bij leren op locatie vindt onderwijs in de praktijk plaats. Studenten helpen inwoners in een specifieke wijk. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke taken, activiteiten in de buurt of boodschappen doen. Daarbij worden ze gecoacht en bijgestaan door begeleiders van de onderwijsinstelling.

Programmamanager Marieke Navarro: “Het delen van kennis en ervaring is binnen de Zorgcampus erg belangrijk. Het is inspirerend om een kijkje te kunnen nemen bij het wijkleerbedrijf van Deltion College. Op deze manier kunnen we ons oriënteren op hoe leren op locatie het beste vormgegeven kan worden in andere plaatsen in onze regio.”

Meerwaarde

De partners werden verwelkomd op het Deltion College, waarna ze samen te voet op weg gingen naar wijkleerbedrijf ‘Zorg voor mekaar’. Na een rondleiding en presentatie praatten ze bij Deltion College verder over de mogelijkheden van ‘Leren op locatie’. Huub Rommers, bestuurder VV&T Noorderboog & De Stouwe, nam ook deel aan het bezoek: “Het is interessant om te zien hoe het concept in Zwolle in de praktijk is gebracht. Het biedt echt meerwaarde voor zowel studenten als inwoners. De studenten leren sneller in de praktijk en de inwoners in de wijk kunnen langer zelfstandig blijven wonen door de hulp die ze krijgen.”

Zorgcampus Noorderboog

De Zorgcampus is een netwerk dat zorg, onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten met elkaar verbindt. Door krachten te bundelen wordt er onder meer gewerkt aan innovatie en doelmatigheid in de zorg, maar ook aan een kwalitatief en kwantitatief goede instroom van medewerkers. Ook werkt Zorgcampus Noorderboog aan vitaliteit en zelfredzaamheid voor ouderen en aan een intensieve samenwerking binnen de regio Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. De Zorgcampus gaat zich richten op meerdere sectoren en (onderwijs)niveaus.

De Zorgcampus bestaat uit de leden: Deltion College, Zorgcombinatie Noorderboog, Windesheim, Viaa, De Stouwe en Isala Diaconessenhuis. Daarnaast werkt ze samen met de gemeente Meppel, RSG Stad & Esch, Drenthe College, kenniscentrum Calibris en de ZorgZaak.

Lees ook: