Blijft Rouveen de allernatste plek van Nederland?

Bisschopsschans Rouveen bij De Lichtmis
Bisschopsschans Rouveen bij De Lichtmis
Foto: Waterschap Groot Salland

De Bisschopsschans in Rouveen is door Waterschap Groot-Salland ingericht als waterberging, daar is deze maand al veel water ingekomen.

Bijna twee weken geleden is in het weekeinde in de oostelijke helft van Nederland tussen 50 en 100 mm regen gevallen. Rouveen in Overijssel noteerde toen zelfs 79 mm in 24 uur. Zulke hoeveelheden vallen normaal in de hele maand augustus. Opmerkelijk waren de etmaalhoeveelheden in Schinnen in Zuid-Limburg. Op 15 augustus werd hier 30,4 mm gemeten en op 16 augustus 52,3 mm.

Bijzonder was het langdurige karakter van de neerslag. Op verschillende weerstations zijn records van de neerslagduur gebroken. De Bilt registreerde op 17 augustus wel 19,4 uur neerslag, voor augustus een record sinds het begin van de metingen in 1930. In Lelystad regende het zelfs 23,3 uur achtereen. Dat hoort bij de hoogste etmaalwaarden ooit in Nederland gemeten.

De zomer van 2015 heeft nog slechts vier dagen met zware regen opgeleverd. Van zware regen is sprake als op minstens één KNMI-weerstation 50 mm of meer neerslag in een etmaal wordt gemeten. Zoveel regen viel er alleen op 28 juli en op 14, 16 en 17 augustus. Vorig jaar telde de zomer liefst elf dagen met zware regen. Volgens de gegevens blijft Rouveen steken op 180 mm in heel augustus 2015.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen