Mars voor het Leven 2018 voert verder door Den Haag

Vanuit het hele land kwamen bussen naar Den Haag gereden. Zo ook vanuit Staphorst, de 86 personen waren ruim op tijd op het Malieveld voor een groepsfoto. Ze waren er rond 11:15 uur en het programma begon om 12:00 uur. Bij de opening was er een protest op het podium (video).

De tocht zelf is een stille tocht, er wordt in principe niet gepraat. Wel waren hier en daar gedempte stemmen te horen. Er worden borden en spandoeken meegedragen waarop in woord en beeld geprotesteerd wordt tegen de abortus-praktijk dat ruim 30.000 per jaar plaatsvindt in Nederland. De ordehandhavers hadden dit jaar een groen hesje aan. Dit om verwarring met de gele-hesjes protesten te voorkomen. Die trokken landelijke media-aandacht.

Riekelt Pasterkamp was presentor van de dag. Hij heette de mensen welkom, en gaf eerst even gelegenheid om even met buurman of buurvrouw kennis te maken. noemde diverse plaatsnamen beginnend met Staphorst tot Goes. De opening door Kees van Helden werd kort verstoord door zes dames die “Baas in eigen buik” scandeerden. Carla Dik-Faber (CU) sprak, Joanne vertelde over haar abortus-ervaring. Kees van der Staaij (SGP) over scheuren in het bastion van de zelfbeschikking.

Naast het luisteren naar sprekers is er gebed, muziek, zang  en samenzang. Psalmen en andere geestelijke liederen staan op het repertoire. Christenen van allerlei slag komen hier samen. De Mars voor het Leven is het grootste pro-life evenement van Nederland en wordt elk jaar groter. Duizenden pro-lifers trekken naar Den Haag om aandacht te vragen voor het recht op leven van alle kwetsbare mensen, in het bijzonder de ongeboren kinderen.

Voor de Staphorsters was het de derde keer dat er busvervoer georganiseerd werd. In totaal reden er 70 bussen, er pasten er ongeveer 20 in een rij langs het Malieveld. Ook met de trein en op eigen gelegenheid kwamen samen opnieuw meer dan 10.000 mensen naar Den Haag voor de jaarlijkse Mars voor het Leven. Deze 26e keer waren er naar schatting wel enkele duizenden minder dan vorig jaar. Ook vanuit Staphorst waren er iets minder. De route was dit jaar weer mooier.

Lees ook: