Dubbel zoveel deelnemers aan Mars voor het leven 2016

Vanuit deze regio vertrokken drie bussen naar de Mars voor het leven. Voor het eerst vanuit Staphorst, iets meer dan de helft van de inzittenden kwam uit de gemeente Staphorst (84 personen).

Bus 1 ging vanaf Genemuiden en IJsselmuiden via Kampen door Flevoland naar het zuiden. Bus 2 ging vanaf het marktplein in Staphorst via Rouveen naar De Lichtmis. Bus 3 ging vanaf het marktplein van Staphorst, via de WRZV-hallen in Zwolle en A28 afrit 16 bij ’t Harde naar het Centraal Station in Den Haag.

Vandaar te voet naar het Spuiplein. Aldaar stond een sprekerspodium opgesteld. Zanger Christian Verwoerd begeleidde de samenzang met stem en (gesamplede) snaren. De opkomst was boven verwachting. Het dubbele van vorig jaar. Vorig jaar waren er volgens de landelijke organisatoren zo’n 2500 aanwezigen.

Na de opening van woordvoerder Kees van Helden, kwam oprichter Bert Dorenbos van Stichting Schreeuw om Leven aan het woord. Daarna wisselden zang en toespraken elkaar af. Rooms-katholiek Hugo Bos, bestuurslid van Stirezo (Stichting Recht Zonder Onderscheid van oprichter pater Koopman) legde een verband tussen abortus provocatus en de beschikbaarheid van anti-conceptiemiddelen. Als deze middelen falen dan ‘moet’ er een ‘oplossing’ komen.

De stille mars, uitgerust met borden met diverse teksten en afbeeldingen, ging vanaf het Spuiplein door Den Haag, langs de hofvijver met de rij provincievlaggen. Er was veel politie op de been onder meer om het verkeer te regelen. Diverse trams stonden stil en ook was er publiek die de lange zwijgende rij gadesloeg en de tekst op de borden las.

Deze mars viel precies op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten. Dit gaf aanleiding tot een anti-demonstratie. Aan andere kant van de Prinsessegracht stond een georganiseerd groepje jongeren luidruchtig leuzen te scanderen. Daar waren ook enkele Engelse jongedames bij aanwezig. In de stille stoet hier en daar enkele spandoeken in diverse talen. Bij de Mars voor het leven was ook een driekoppige delegatie uit Litouwen (Lithuania) aanwezig. Ze voerden daartoe hun landsvlag mee met de stoet en stonden ermee op het plein.

‘Zeker voor herhaling vatbaar, het organiseren van busvervoer’, aldus de Staphorster organisatoren Hendrik Brand en Jacob Talen. Uit het hele land reden in totaal 15 bussen voor dit doel naar Den Haag. Daarnaast kwamen er velen op eigen gelegenheid naar het jaarlijkse evenement op de tweede zaterdag van december. De volgende Mars voor het leven zal bij leven en welzijn gehouden worden op 9 december 2017.

Lees ook: