Zonnige provinciale viering Boomfeestdag 2018 in Wierden

Foto: Provincie Overijssel

De provinciale viering van de Boomfeestdag op woensdag 14 maart vond dit jaar plaats bij de Cool Nature plek de Esrand (de klimkuil) in Wierden. Met een heerlijk zonnetje erbij hebben 58 leerlingen van de Sjaloom school en Het Laar 50 nieuwe bomen geplant, waaronder veel fruitbomen.

De feestelijke dag begon met een welkomst woord door wethouder Dianne Span en de onthulling van een gedicht van Dichter Boudewijn Betzema door gedeputeerde Hester Maij van natuur. Daarna plantten onder andere wethouder Nico Lansink en Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel, met de kinderen alle 50 bomen. Na het planten leefden de kinderen zich uit op de avontuurlijke natuurspeelplek.

Cool Nature locaties zijn grote natuurspeelterreinen (minimaal twee hectare) dichtbij een woonwijk. Jong en oud kunnen er spelen, leren, meehelpen en bewegen in een natuurlijke omgeving. Bovendien leveren deze plekken een bijdrage aan klimaat- en hittebestendige steden en dorpen. In Overijssel zijn met steun van de provincie ook in Olst, Hellendoorn, Deventer Cool Nature plekken ingericht.

Thema Maak ’t Buiten Beter!

Het thema dit jaar is operatie Boomfeestdag: Maak ’t buiten beter. Wethouder Dianne Span over het thema: “We staan hier op een mooie plek waar het buiten al beter is. Maar het kan altijd nog beter. En mooi is het dan dat de jeugd daarbij helpt. Een boom is niet zomaar een boom. Bomen zijn goed voor onze gezondheid en voor de jeugd die buiten speelt.” Ook Wethouder Nico Lansink is enthousiast over de dag: “Jong en oud ontmoeten elkaar bij de Boomfeestdag en steken de handen flink uit de mouwen.”

Koersdocument ‘natuur voor elkaar’

De Boomfeestdag past binnen de ambities van het provinciale koersdocument ‘Natuur voor elkaar’. Een van de ambities is om natuur weer dichter bij de mensen te brengen. Daarbinnen wil de provincie extra aandacht besteden aan ‘kinderen en natuur’. Gedeputeerde Hester Maij over deze visie: “Voor kinderen is groen in hun directe omgeving van groot belang. Ze kunnen er in spelen en leren over de natuur. De provincie realiseert dat door vergroening van schoolpleinen, aanleg van Cool Nature natuurspeelplaatsen zoals hier in Wierden en uiteraard, samen met gemeenten en scholen, de Boomfeestdag. En bomen zijn ook goed voor ons klimaat: ze zorgen voor minder uitdroging van de grond en minder wateroverlast.”

Provinciale commissie Boomfeestdag

De provinciale commissie van de Boomfeestdag en Natuur en Milieu Overijssel zetten zich ieder jaar weer in om er voor te zorgen dat er op zoveel mogelijk locaties een Boomfeestdag wordt georganiseerd. Naast de accentviering in Wierden zijn er in de hele provincie boomfeestvieringen georganiseerd door gemeentes en scholen. Kijk voor een overzicht op: https://www.boomfeestdag.nl/ activiteiten/boomfeestdag-2018 . Het doel van de Boomfeestdag is kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen.

Lees ook: