PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar spreekt achterban toe

Op donderdagavond 22 februari  2018 sprak de landelijk voorzitter van de Partij van de Arbeid, Nelleke Vedelaar, in het Dienstencentrum in Staphorst. Er kwamen ruim dertig personen op af.

Nelleke Vedelaar werd welkom geheten door secretaris Ed Heesbeen. Na de inloop met koffie en (chocolade)cake, werd zij kort geïntroduceerd door plaatselijk voorzitter Paul Marcus ‘in de kleine buurgemeente van Zwolle’. Ze schoof de statafel iets op zij en begon haar verhalen. Eerst over de uitnodiging en de gang van zaken op het inmiddels van Amsterdam naar Den Haag verhuisde partijbureau.

Voordat ze het partijvoorzitterschap overnam van oud-Tweede Kamerlid Hans Spekman, was Nelleke Vedelaar wethouder van Sociale Zaken in Zwolle. Ze wist dat ze hier in Staphorst Bert de Weerd – haar liefste collega als bestuursadviseur – zou ontmoeten. Daarom verkoos ze voor deze avond Staphorst boven het door stafleden geadviseerde Eindhoven.

“Politiek moet weer over het lokale gaan. In alles wat we doen begint het bij mensen. Dat lijkt een totale open deur, maar dat is het niet.  Vaak beginnen we bij systemen, bij wetten en regels en bij omstandigheden. Wat vooral interessant is voor politici en bestuurders. Volgens mij moeten we daar radicaal mee stoppen. Soms liggen er fantastische ideeën voor het oprapen ”, aldus de partijcoryfee.

Het tweede punt was links-progressieve samenwerking met andere linkse partijen, als derde punt politieke actie. “Ik heb gelukkig altijd mijn eigen familie. Kan ik het aan mijn moeder uitleggen? Aan mijn zusje met wie ik samenwoon? Aan mijn oom en tante? Aan m’n nichtjes met drie flexcontracten? Nee? Dan is het een slecht verhaal”.

In de oriëntatie op inhoudelijke vraagstukken op de partijburelen kwam de pyramide van Maslov aan de orde. Als mensen geen bestaanszekerheid hebben, bekommeren ze zich niet om grote sociaal-culturele vraagstukken. Dat belemmert de vooruitgang daarvan.

Hierna was er een korte vragenronde. Ze vertelde ondertussen een anekdote over een goed geïntegreerde vrouw die in plat dialect haar een ‘shaggie’ aanbood.

Oud-raadslid Henk Messchendorp vroeg haar mening over PvdA-afdelingen in den lande die onder een andere naam de verkiezingen ingaan. Het was in het nieuws, maar volgens de partijvoorzitter hebben de verslaggevers wel erg hun best moeten doen om er een paar te vinden die hen daarover. Als er veel progressieve partijen samenwerken is een andere werknaam soms ook gewoon handiger.

Na de pauze en het grootste deel van de forumdiscussie, nam ze rond 21:45 uur afscheid van de vergadering. Als dank kreeg ze van penningmeester Wilma Tijmens een ‘rood’ pakket mee samengesteld door Kroko Multipunt, met diverse streekproducten, onder andere droge worst en rood bier.

Lees ook: