RvS: Beroepen tegen windpark de Veenwieken ongegrond

Impressie windpark gezien vanuit Dedemsvaart
Foto: Windpark De Veenwieken

De Raad van State heeft op 20 december 2017 de ingediende beroepen tegen het provinciale inpassingsplan, gemeentelijke bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunningen ongegrond verklaard.

Daarmee zijn de vergunningen voor de tien windmolens in het gebied tussen Dedemsvaart, Ommen en Hardenberg onherroepelijk en is de bouw van Windpark De Veenwieken een stuk dichterbij. Deze wekken naar verwachting 70 miljoen tot 75 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat is evenveel als 23.000 tot 25.000 huishoudens verbruiken (bij 3000 kWh per huishouden).

Uitspraak Raad van State

Er waren vijf beroepschriften ingediend bij de Raad van State tegen het provinciale inpassingsplan, het gemeentelijke bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunningen. Op 27 september 2017 was de zitting bij de Raad van State hierover. Op 20 december 2017 deed de Raad van State uitspraak, waarbij zij alle ingediende beroepen ongegrond heeft verklaard.

Afspraken energieakkoord

De gezamenlijke provincies hebben in 2013 met het Rijk afgesproken dat er uiterlijk in 2020 6000 Megawatt aan windenergie op land wordt gewonnen. De provincie Overijssel moet hiervan 85,5 Mw leveren. Om aan de taakstelling te voldoen zijn er meerdere windmolens nodig, waaronder de 10 windmolens in de Veenwieken. De plannen houden de gemoederen al meer dan 3 jaar bezig.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden