`Geen windmolens in Punthorsterveld, wel in staatsbos`

Foto: Eelco Kuiken

De gemeente Staphorst wil onder strikte voorwaarden nieuwe windmolens toestaan, maar het provinciaal zoekgebied voor windenergie rondom Punthorst, waar Overijssel de turbines per se wil hebben, sluit de meerderheid van de gemeenteraad uit. Als ze al komen, dan niet daar.

De druk van de provincie op Staphorst is hoog. Het zuidelijk deel van Staphorst is zoekgebied als het gaat om windenergie. De provincie moet voor 2020 nog een stuk of drie a vier molens plaatsen om aan de afspraken met het Rijk te voldoen en dus kijkt de provincie naar de kleinste gemeente van Overijssel. Daar moet het gebeuren en de gemeente moet meewerken.

In Staphorst staan al sinds 2003 drie turbines, die krijgen dubbel zoveel capaciteit, maar dat is nog steeds niet voldoende om de doelstelling te halen. Als Staphorst niet uit eigen beweging meewerkt, doet de provincie het zelf met een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dan heb je als gemeente het nakijken.

De minst beroerde oplossing is volgens B en W dat Staphorst meewerkt mee aan windenergie als er een zo breed mogelijk draagvlak is, geen overlast en de molens volledig (100 procent) coöperatief worden gebouwd en draaien. De financiële opbrengst van de molens komt dan geheel in handen van de participerende burger(coöperatie)s binnen de gemeente Staphorst. Deze optie legde het college een paar weken geleden bij de gemeenteraad neer.

De meerderheid van de gemeenteraad is het daar mee eens. coalitiepartners ChristenUnie, SGP en CDA, een meerderheid, komen met een wijziging op het collegevoorstel. De toevoeging die er in komt te staan: niet in het provinciaal zoekgebied in het zuidelijk deel van de gemeente. Dat is nu juist de plek waar Overijssel ze wel wil hebben.

In het zuidelijk deel van de gemeente Staphorst staan al drie molens en er is volgens de meerderheid van de raad absoluut geen draagvlak voor nieuwe exemplaren in dit gebied, ook omdat net over de gemeentegrens in Dalfsen en Zwolle ook al acht turbines staan. Niet doen dus. Er moet een onderzoek komen waar de molens wél kunnen komen. Het zou kunnen in de Staatsbossen of elders, maar niet rondom Punthorst.

PvdA, Gemeentebelangen en Liberaal Netwerk, samen vier van de zeventien zetels in Staphorst zijn bang dat de provincie deze uitsluiting juist aangrijpt om een Provinciaal Inpassingsplan op te leggen. Het is de grote vraag hoe Overijssel reageert op zoveel beperkingen van de gemeente Staphorst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen