De workshops
stipwerk die iedere woensdag in de zomervakantie in
Museum Staphorst worden gegeven, lijken steeds populairder te worden. Vorige week was het druk in de verbouwde boerderij van Buiter. Misschien ook wel door de vele regenbuien, maar ook omdat de mensen het gewoon leuk vinden, zo is de overtuiging van de dames.
Staphorst is hip, stippen is hip. Aan de grote tafel waren de stoelen woensdag tijdens de tweede Staphorstdag steeds goed gevuld. Verf en stipwerkgereedschap werd goed gebruikt en vooral veel toeristen waagden zich aan het kunststukje. ‘De Stichting Staphorster Stipwerk bestaat nu twee jaar en heeft een hoge vlucht genomen’, vertelt de 23-jarige Hilleane Kuiers. Zij is één van de vele enthousiastelingen die een vakopleiding heeft gevolgd om workshops te kunnen geven aan toeristen en andere belangstellenden. ‘In het eerste jaar waren er achttien cursisten, het tweede jaar dertien. We hebben nu in totaal al wel vijftig man die de vakopleiding hebben gedaan. Daarbij zitten kunstenaars uit Groningen en Enschede, die maken weer heel andere dingen’, weet Hilleane.
Ook aan de jeugd wordt gedacht, want voor basisscholen zijn lespakketten ontwikkeld en er vonden al vele modeshows plaats. De workshop wordt zes weken lang in de zomer gegeven. ‘Vooral kinderen vinden het mooi, maar ook oudere toeristen zijn geïnteresseerd. Staphorsters zelf durven nog niet zo snel aan te schuiven’, is haar ervaring. ‘Om twaalf uur zat de tafel helemaal vol, zelfs met een aantal Belgen. Er zijn er die een zwart shirt bij de winkel van Terstal kopen om dat hier van stipwerk te voorzien.’
Op een speciale tafel liggen allemaal gebruiksvoorwerpen die door de cursisten van de vakopleiding zijn gestipt en verkocht worden. een breed assortiment aan spulletjes, van tasjes en boekjes tot shirts. ‘Deze cursisten mogen het keurmerk dragen, ze mogen hun spullen verkopen omdat het puur eigen werk is.’ Hilleane zat woensdag voor de tweede keer bij de workshop en zag het nodige talent aanschuiven. ‘Sommige mensen hebben sowieso ene creatief brein en die stempelen heel netjes. Dat verschilt. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet zo precies, maar mijn moeder weer wel’, zegt ze, terwijl ze druk doende is met het stippen van een boxershort.
Het zijn niet alleen tips om op goede wijze te stippen, er wordt ook meer verteld over de achtergronden en historie van het stippen. ‘Wat mij hier zo in aantrekt is dat ik het goed vind om de ambacht te behouden. Anders gaat het echt verloren. De Staphorster jeugd was er eerst afkerig van, maar wil nu ook wel een shirtje. Jongeren mogen zich best in ambachten verdiepen. Ik sprak laatst een jongere die als molenaar een molen beheert. Dát spreekt mij nou aan.’
Lees ook: