Eén grote levendige bedoening in de boerderij van Buiter

Foto: Artizzl / Peter Nefkens

Ze waren in Staphorst blij met de aanpalende boerderij van Buiter, de nieuwe aanwinst die helemaal opgeknapt werd en nu voor allerlei doeleinden gebruikt wordt. Al een paar weken voor de workshops stipwerk en het exposeren van kunst, maar woensdag bracht ‘Buiter’ nog meer uitkomst.

De kraampjes met Staphorster kraplappen, omslagdoeken en andere stoffen, die normaal buiten staan, werden naar binnen gehaald. ‘We hebben om twaalf uur nog op Buienradar gekeken en zagen enkele fikse buien aankomen, we hebben toen definitief besloten om alles binnen te houden’, aldus bestuurslid Marian van Kessel van de Stichting Museum Staphorst. Ook woensdag was ze aanwezig ter begeleiding van de vele vrijwilligers.

Een week geleden stonden nog kunstzinnige panelen in de grote ruimte en hadden de mensen van de stipworkshop alle ruimte, nu werd het één grote gezellige boel. ‘Het valt ons mee’, reageert Jentje Coster, die al ruim twintig jaar met Lum Smit de kraam van de stoffen bemenst. Stoffen overigens die van de dames zijn, een hobby waar ze ook nog iets aan verdienen. Hun waar ligt en hangt in een grote vierkante kraam en al die Staphorster stoffen geven veel sfeer aan de grote ruimte van boerderij Buiter.

‘De weersverwachting was slecht en toen stelde Marian voor om naar binnen te gaan. Geen probleem, maar we wisten niet hoe het zou worden. Het is echter heel erg gezellig en we hebben vanmorgen al meer verkocht dan vorige week de hele dag’, verkneukelt Jentje zich. Het kan ook te maken hebben met het simpele feit dat de kaartverkoop voor de shows nu ná hun kraam was, zodat mensen niet hoefden te betalen om bij de typische Staphorster stoffen te komen.

Improvisatie

Voor het stichtingbestuur was het een mooie testcase. Niet alleen werd duidelijk dat een beetje improvisatie hen goed af gaat, maar ook werd het nut van ‘Buiter’ bewezen. ‘Vorige week stonden hier nog panelen, nu zie je hoe praktisch dit pand is. Het is mooi dat het klaar is en we hebben zelfs twee ingangen. Het is best leuk om de boel op deze manier te kunnen inwijden’, aldus Marian van Kessel. ‘ We waren als Museum trouwens even bang dat de boerderij van Buiter in de weg zou zitten, maar het blijkt toch een goede doorloop te zijn. Vanaf 1 september komt daar ook de enige ingang van het hele Museum, we richten dan ook een souvenirhoek in met de échte authentieke Staphorster souvenirs.’

Het is woensdag één grote levendige bedoening in de boerderij van Buiter en dat heeft niet alleen met de improvisatie te maken. De dames van de stipworkshops hebben over belangstelling niet te klagen en krijgen zelfs cursisten vanuit België. Gerard van Oosten laat achter een tafel zien hoe de blauwdruk in z’n werk gaat. Voor zijn neus ligt ook een rood lingeriesetje, voorzien van fleurige Staphorster stippen. ‘Er zijn zeker dames in Staphorst die zoiets dragen’, verzekert Gerard. De 23-jarige Hilleane Kuiers stipt ondertussen een boxershort en weet ook zeker dat jongens in Staphorst deze met trots zullen dragen.

Lees ook: