Leerlingen basisscholen gaan in debat met college

Dinsdagmiddag 2 februari debatteerden scholieren van diverse scholen met burgemeester Segers over het kappen van het notarisbosje om plaats te maken voor een speelplaats.

Om 13.30 ontving burgemeester Segers leerlingen van de Willem de Zwijgerschool, De Triangel, Dr. Maarten Lutherschool, Koning Willem-Alexanderschool, De Levensboom en Ds. H. Doornveldschool in de trouwzaal en de raadzaal van het gemeentehuis. Bij elk debat was er een groep vóór en een groep tégen het standpunt. Zij moesten strijden voor de meerderheid en zowel het publiek als de onpartijdige groep overtuigen van hun gelijk.

Debat met college

De burgemeester heette de kinderen van harte welkom. Hij was erg blij dat de leerlingen er waren en vertelde dat ‘kinderen de toekomst zijn van onze gemeente’. Daarnaast nodigde hij ze uit om met hun ouders eens langs te komen bij een echte raadsvergadering. Na de presentatie en een uitleg begonnen de scholieren met het debat. Ook wethouders Jaspers Faijer en wethouder de Jong deden mee aan het debat. De kinderen waren erg overtuigend en maakten het voor de derde partij dan ook moeilijk om te stemmen!

Moeilijke beslissing

Het fictieve standpunt was dit jaar of het notarisbos wel of niet plaats moet maken voor een speelplaats. Van tevoren hadden de leerlingen argumenten bedacht en hingen ze spandoeken op van hun partij. De burgemeester lette er op dat de middag zoveel mogelijk leek op een normale raadsvergadering: hij benoemde een griffier, behandelde ingekomen stukken en legde uit dat het werd geacht beleefd te spreken.

Afsluiting

Na de eerste en tweede termijn, compleet met interrupties en een schorsing, werd er gestemd en met 10 stemmen tegen werd het besluit verworpen. Hierna sloot de burgemeester de middag af en gaf iedereen zijn complimenten. Dit jaar vond voor de vierde keer het scholierendebat plaats in het gemeentehuis.

Lees ook:

 

Dossier:
Cookieinstellingen