Fotograaf Jaco Hoeve exposeert in Museum Staphorst  

Foto: Jaco Hoeve Fotografie

Museum Staphorst, ‘het culturele hart van de gemeenschap’, bestaat 40 jaar en viert dat met enkele bijzondere tentoonstellingen. In een ervan staat het werk van de Staphorster fotograaf Jaco Hoeve (1985) centraal. De fototentoonstelling in het ontvangstgebouw loopt van 4 juni 2022 tot het eind van het museumseizoen.

Jaco Hoeve begon in 2014 zijn eigen bedrijf als fotograaf. In Staphorst en omgeving is hij bekend vanwege zijn sfeervolle trouw-, familie- en gezinsreportages. Ook is hij regelmatig op pad voor bedrijfsreportages. Veel reacties roept Jaco Hoeve echter op met zijn vrije fotografie, waarmee hij op social media en in tijdschriften verschijnt. Een prachtige boerderij in avondlicht, kinderen in klederdracht, een optreden van het mannenkoor: het zijn foto’s die iedereen aanspreken.

Uit alle gemaakte foto’s maakte hij een selectie voor de tentoonstelling in Museum Staphorst. Het zijn bekende plekken en gelegenheden in het dorp, maar op een typische Jaco Hoeve-manier gefotografeerd. Met veel aandacht voor perspectief, detail en sfeer brengt hij Staphorst en de Staphorsters liefdevol in beeld. Hoewel Hoeve doof geboren is, ziet hij dat niet als een handicap. Integendeel: met een scherp oog ziet hij details die anderen misschien niet hebben opgemerkt.

In Museum Staphorst is behalve de fototentoonstelling van Jaco Hoeve meer te zien. In de grote expositieruimte gaat het over neuteboom, de typisch Staphorster houtimitatie in het interieur. Op de benedenverdieping gaat het over veertig jaar verzamelgeschiedenis, met bijzondere en opmerkelijke objecten uit de museumcollectie. Museum Staphorst is vanaf april tot en met oktober geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur.

Lees ook: Klaas van der Haar opent jubileumjaar Museum Staphorst (foto’s/video)

Cookieinstellingen