Klaas van der Haar opent jubileumjaar Museum Staphorst

Met het wegtrekken van een wit laken van een rijk gedecoreerde spinde opende vrijwilliger Klaas van der Haar de expositie “Neuteboom; van houtimitatie naar decoratie” in het nieuwe seizoen van het jubilerende museum: “Kom maar dichterbij, ik bijt niet”. Klaas bemant vaak de kassa bij de ingang.

Bij de opening waren vele vrijwilligers en diverse uitleners aanwezig. De bijeenkomst werd geopend door voorzitter Jan Talen. Hij vertelde ook over de plannen van het bestuur voor de bouw van een ondergrondse uitbreiding, punt van aandacht is de parkeergelegenheid. Wethouder Alwin Mussche sprak namens de gemeente en ging in op het veertigjarig bestaan. Op 9 juni 2022 is het veertig jaar geleden dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus met het planten van een eik de openingshandeling van het museum verrichtte.

Jacco Hooikammer vertelde namens de werkgroep over wat er dit seizoen te zien is in het museum. Houtimitatie in Staphorster volkskunst centraal in expositie Met name bedankte hij informant Jan Schra, huidig kunst- en decoratieschilder in Rouveen voor de hulp. Veel traditionele Staphorster interieurs worden gekenmerkt door de geschilderde houtimitatie op deuren, kozijnen, wandbetimmering en meubels. Dit neuteboom, zoals de decoratieschilderkunst in het plaatselijke dialect wordt genoemd, is het onderwerp van de nieuwe tentoonstelling.

Het aanbrengen van houtimitatie als bescherming of verfraaiing van houten meubels kwam de afgelopen eeuwen in heel Nederland voor. In Staphorst ontwikkelde deze techniek zich vanaf het eind van de 19e eeuw tot het neuteboom dat tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Neuteboom is niet een natuurgetrouwe houtimitatie, maar pure decoratieschilderkunst aangebracht door lokale huisschilders, ieder met een eigen stijl. Heldergele vlakken, oranjebruine biezen en sjabloonmotieven met soms een groen kader. Wie het aandurfde probeerde het zelf.

Er zijn meubels, interieuronderdelen, gereedschappen en benodigdheden te zien, afkomstig uit eigen en particuliere verzamelingen. In de jubileumtentoonstelling op de begane grond van het museum worden objecten en verhalen uit veertig jaar verzamelgeschiedenis gepresenteerd. Op de benedenverdieping is tevens een verzameling deuren te zien die beschilderd zijn in het zogenoemde appelblossem. Deze interieurversiering met ossenbloedrode grond waarop gestileerde bloemranken zijn aangebracht is een eerdere mode dan het neuteboom.

Van 26 april tot 21 mei 2022 is de reizende tentoonstelling “Van A (Almelo) tot Z (Zwolle). 70 jaar Molukkers in Overijssel” te zien. Vanaf 23 mei 2022 exposeert de bekende Staphorster fotograaf Jaco Hoeve (1985) een dwarsdoorsnede van zijn werk. Museum Staphorst is vanaf april tot en met oktober geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur. In het museum is de Museumkaart geldig. Vrienden van het museum hebben eenmaal per jaar gratis toegang en krijgen een gratis setje van vijf kaarten.

Lees ook: Terugblik Streekgerechtendag Museum Staphorst 2019 (foto’s/video)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen