Jacob Spiker (CDA) neemt na 14,5 jaar afscheid van raad

Foto: CDA Staphorst

Meteen na de beëdiging van Arjan Hokse -zijn opvolger als CDA-raadslid- stond het afscheid van Jacob Spiker op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 30 maart 2021 in de gemeente Staphorst. Hij was als het langstzittende lid de nestor, en plaatsvervangend voorzitter.

Herriët Brinkman is door de CDA-fractie gekozen tot de nieuwe fractievoorzitter. In die hoedanigheid sprak zij het vertrekkende raadslid als eerste toe: “Jacob, in al die jaren heb jij een belangrijke positie opgebouwd in onze fractie en raad. Als fractievoorzitter (sinds 2010) en als nestor van de raad was je als een vis in het water. Door je ervaring, door de rust die je uitstraalt. Maar vooral ook door het feit dat je altijd de reële weg zoekt. Jij was in staat om iedereen op één lijn te krijgen, om juist datgene te zoeken wat ons samenbrengt, wat ons verbindt.”.

Vervolgens werd hij door alle andere fractievoorzitters toegesproken. Hattem refereerde als eerste aan de naam Spiker. Jan Carlo Bos bracht zelfs een vergulde spijker voor hem mee. Hij sprak hem toe aan de hand van deze ‘Gouden Spiker’; verbinding, scherp en verantwoordelijkheid. Daarna volgden Stegeman met een bijdrage en Lubberink, het buurmeisje van de Lankhorst. Als laatste sprak burgemeester Kok hem toe. Als aandenken had hij een zilveren logo van de gemeente. Dat is nieuw. Zijn vrouw Janny mocht deze hem meteen opspelden.

Even na elf uur sprak Spiker tenslotte zelf nog een afscheidswoord als raadslid. Daarin diepte hij enkele anekdotes op, bedankte hij allerlei personen. Eerder die dag schreef hij al: “Dankbaar dat ik dit heb mogen doen, en inwoners van Staphorst, dank voor het vertrouwen in de afgelopen 15 jaar”. Naast zijn echtgenote waren ook zijn twee kinderen Stefan en Amber aanwezig. Ook hen betrok hij in zijn dank. De 55-jarige Jacob Spiker was sinds 31 oktober 2006 raadslid voor het CDA in Staphorst en sinds 2010 fractievoorzitter. Hij was meerdere keren lijsttrekker van het CDA in Staphorst.

Spiker verlaat nu na 14,5 jaar de gemeenteraad van Staphorst en is overgestapt naar de Provinciale Staten van Overijssel. Hij bemand nu één van de 47 zetels in de negenkoppige CDA Statenfractie, als opvolger van Bouwien Rutten. De installatie vond plaats op woensdag 3 maart 2021. “Ik ben blij dat ik deze kans krijg”, zegt hij over het lidmaatschap van Provinciale Staten. “Ik zie erg uit naar de samenwerking in de CDA-fractie, maar zeker ook met de andere Statenleden. De Kop van Overijssel wordt nu ook vertegenwoordigd in de fractie, dat vind ik ook belangrijk.”.

Lees ook: Arjan Hokse beëdigd als nieuw raadslid CDA Staphorst

Cookieinstellingen