Arjan Hokse beëdigd als nieuw raadslid CDA Staphorst

Foto: Gemeente Staphorst

Op 30 maart 2021 is Arjan Hokse uit Staphorst beëdigd als gemeenteraadslid als opvolger van Jacob Spiker, die de raad verlaat om plaats te nemen in de Provinciale Staten van Overijssel. De fractie van het CDA in Staphorst is blij dat ze in Arjan een jong, enthousiast raadslid heeft.

De 40-jarige Hokse is getrouwd met Jessica en heeft twee dochters. Het gezin woont in buurtschap De Leijen in het buitengebied van Staphorst-Oost. Als geboren en getogen inwoner van Staphorst kent hij de gemeenschap. De plattelandscultuur ligt hem nauw aan het hart en de “niet zeuren maar doen-mentaliteit” spreekt hem erg aan. In het dagelijks leven is hij planner bij Kin & Boer Multimontage. Hij stond als nummer 6 op de kandidatenlijst voor het CDA en draaide al mee in de schaduwfractie.

“Al sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in politiek. Zoals je in je jeugd de keuze maakte om “voor” een voetbalclub te zijn en het ene merk tractor prefereerde boven het andere merk, zo had ik ook toen al een voorkeur voor een politieke partij. Als je tussen agrariërs opgroeit zoals ik, heb je al gauw een zwak voor een partij die voor de boeren opkomt. En dat was dus het CDA met aan het roer de inmiddels overleden staatsman Ruud Lubbers.

Uiteraard is het dan nog niet vanzelfsprekend dat je een aantal decennia later in de plaatselijk politiek ook voor het CDA kiest. Maar het was fijn om te constateren dat over het algemeen mijn eigen visie veelal rijmt met de standpunten van de plaatselijke afdeling. “Nuchtere politiek” bedrijven met een gezond boeren verstand is wat een plattelandsgemeente als Staphorst nodig heeft. Regelgeving moet er zijn maar laten we daar niet in overdrijven!

En dan komt de vraag of het je allemaal waard is om tijd te steken in de plaatselijke politiek. Veel gekonkel en ellenlange discussie om futiliteiten. Je kunt het niet snel goed doen en wat bereik je er mee? Zo kan ik het rijtje met clichés nog wel langer maken. En juist daar hoop ik de komende jaren dus juist een betere inkijk in te krijgen. Is dat daadwerkelijk zo of hebben we als burger soms een verkeerd beeld van het gemeentelijk bestuur?

Maar het allerbelangrijkste voor mijzelf is dat ik vooral goesting heb om er wat van te maken en dat ik het min of meer als een morele plicht zie om mij in te zetten voor de samenleving. Want ook voor mij geldt zoals de Volendamse zanger Jan Smit ooit zong: “Vrijheid in overvloed. Is een heel groot goed. Daar waar ik geboren ben. En waar ik alle mensen ken. Ver weg van alle schone schijn. Gewoon omdat ik daar mijzelf kan zijn…“. Zo schreef Hokse eerder.

Lees ook: Eddy van Hijum in CDA campagnebus door Staphorst (video)