Kwartaalblad Historische Vereniging met drie verhalen

De gevangenis in Groningen waar Klaas Rouwhorst vastzat.
De gevangenis in Groningen waar Klaas Rouwhorst vastzat.
Foto: Publiek domein

Het kwartaalblad van de Historische Vereniging Staphorst ’t Olde Stapperst van december 2019 bevat drie hoofdverhalen.

Het eerste verhaal over het gerechtelijk onderzoek van de moord op de 26-jarige Roelof Visscher te Rouveen put uit het boek van Derk Rouwhorst “Moord in Rouveen opgelost”. Daarin beschrijft Derk hoe zijn vader Klaas Rouwhorst in januari 1920 “volstrekt ten onrechte” veroordeeld is voor ‘mishandeling den dood ten gevolge hebbende’. Hij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf.

Het tweede verhaal is een vervolg op “Verraad in de Leyen” uit ’t Olde Stapperst van september. Het speelt in de tijd van Napoleon en zoomt in op het leven van Klaas Bunskoek, die toen in de buurt woonde waar Redder Transportbedrijf gevestigd was. Toen Staphorst in 1813 door de Kozakken bevrijd was, werd Klaas met zijn gezin uit Staphorst verdreven. In datzelfde jaar is hij als dader aangewezen voor het stelen van heide.

Albert Hokse vertelt in het derde verhaal hoe een grote legeroefening in Duitsland verliep in 1954, dus nog niet zolang na de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de oefening was niet zo moeilijk te raden: de samenwerking tussen de geallieerden te optimaliseren. Er deden Belgen, Engelsen en Canadezen aan mee. Klaas was chauffeur en hij bediende de zendapparatuur. Bij het vertrek naar Duitsland kregen ze noodrantsoenen mee, en ook twee blikken met sigaretten.

Om zijn DAF ook in moeilijke terreinomstandigheden gaande te houden, moest er als voorbereiding op de oefening in Duitsland veel geoefend worden op het grote militaire oefenterrein in Havelte. Tijdens de oefening moest hij er voor zorgen dat zijn vrachtauto steeds optimaal gecamoufleerd stond, en hij moest de verbinding met de andere manschappen onderhouden. Dagen zat hij achter zijn toestel om de berichten, allemaal in code, te verzenden en te ontvangen.

De uitgave is verder opgeluisterd met een mooie bruiloftsfoto als middenpagina. De rubriek “Wie brengt me thuis” is deze keer wel erg uitdagend: Wie zijn de 14 meisjes op de foto van de Huishoudschool in Meppel, waar ook Staphorster meisjes heen gingen? En welke jongens staan op de foto van de Ambachtsschool in Meppel?

Lees ook: Derk Rouwhorst: `Mijn vader ging onterecht gevangenis in`

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen