Hendrik Spiker uit Staphorst winnaar MaïsChallenge 2018

Foto: NAJK

Met een verschil van 1,5 punt won melkveehouder Hendrik Spiker uit Staphorst de MaïsChallenge 2018. In totaal gingen 41 jonge boeren met elkaar de strijd aan wie het beste maïs kon telen.

De vierde editie van het kennisuitwisselingsproject van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en het Franse Limagrain, “marktleider in het veredelen en vermarkten van landbouwzaaizaden”, stond in het teken van bodem en milieu. De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 13 februari op de Aeres Hogeschool in Dronten.

De uitreiking werd gestart met een terugblik op afgelopen seizoen door een adviseur van Limagrain. Deze sprak over het bijzondere maïsjaar. Door de warmte kon in april al gezaaid worden, de grond was nog vochtig en de maïs kwam goed op, maar daarna kwam de droogte. Vooral lichte zandgronden hadden het zwaar.

Winnaar Spiker won een geheel verzorgde studiereis naar Clermont-Ferrand, het maïsproductiecentrum van Frankrijk en de bakermat van het Limagrain concern. De tweede prijs, een smartwatch, werd gewonnen door Jeffrey Bos. De derde prijs, een bluetooth box, werd gewonnen door Otto van Zoelen.

De jonge boeren kregen tijdens de MaïsChallenge 2018 aan de hand van masterclasses over bodem en milieu, kennis aangereikt om meer en gezondere opbrengst uit hun maïs te halen. Er waren punten te behalen op bodem, opkomst, oogst, in- en uitkuilen en participeren. De deelnemers konden in totaal 106 punten halen. De nummers één, twee en drie hadden respectievelijk 102, 100,5 en 99,5 punten behaald.

Winnaar Hendrik Spiker was blij verrast met de prijs: “Ik deed mee met de MaïsChallenge om meer kennis op te doen over maïsteelt. De reis naar Frankrijk winnen is een mooie beloning voor de inspanning. Je leert er weer nieuwe dingen bij. Ik deed dingen al wel goed, maar nu weet ik ook waarom die zo gedaan worden.”

Voor veehouders is het zelf telen van ruwvoer een belangrijke factor voor een succesvol bedrijf. Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega’s en praktische kennis van een toonaangevend maïsveredelaar zijn de deelnemers echte maïsspecialisten geworden.

Lees ook: Maïsoogst van het land op rupsbanden in Rouveen (video)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen