Gemeente, VechtHorst en TOEK maken plannen voor 2018

Robert Waarsing (VechtHorst), Bart Jaspers Faijer en Pieter Brattinga (huurdersvereniging TOEK).
Robert Waarsing (VechtHorst), Bart Jaspers Faijer en Pieter Brattinga (huurdersvereniging TOEK).
Foto: Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst heeft de prestatieafspraken met de VechtHorst en huurdersvereniging Twee onder een kap (TOEK) voor de periode 2018-2020 vastgelegd. De nadruk in 2018 ligt op het verder verduurzamen van de bestaande huurwoningen en het maken van plannen voor het bouwen van nieuwe huurwoningen.

De prestatieafspraken zijn gebaseerd op de gemeentelijke woonvisie die op 1 november 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld. De bijdrage die Woonstichting VechtHorst levert aan het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid worden in deze prestatieafspraken geregeld.

Energielabel B

Afgelopen jaar is VechtHorst begonnen met het verduurzamen van het woningbestand. De gemeente had met hen afgesproken dat de kwaliteit van de bestaande huurwoningen verbeterd diende te worden. De woningen moeten minstens label C te krijgen.

Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst: “We leggen de lat wat hoger voor onszelf. We willen dat ons gehele bestand label B heeft. Afgelopen jaar hebben we ruim 60 woningen onder handen genomen, aankomend jaar doen we er bijna 200. We kijken onder andere naar de isolatie en we plaatsen zonnepanelen.”

De gemeente wil dat de woningen beschikbaar zijn en blijven voor huishoudens met een laag inkomen. VechtHorst heeft afgelopen jaar een deel van de huren verlaagd. “Ook de verduurzaming verlaagt de energielasten, en voor de klant blijft de huurprijs gelijk”, aldus Robert Waarsing. Zo profiteert de klant van lagere woonlasten.

Passende woonruimte

Aankomend jaar organiseert de gemeente met VechtHorst en TOEK een woonmarkt. Wethouder Bart Jaspers Faijer: “Het is belangrijk in gesprek te gaan met huurders en andere woningzoekenden. Waar liggen hun behoeften en wensen? Dat is van ook van belang voor nieuwbouwplannen voor huurwoningen.

We willen aan iedereen in onze gemeente passende woonruimte kunnen bieden. Daarnaast is het belangrijk dat alle partijen zichtbaar zijn en inwoners weten wat ze voor hen kunnen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan TOEK, die graag zichtbaar wil zijn voor alle huurders.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen