Basisscholieren debatteren over noodzaak fietspaden

Foto: Gemeente Staphorst

Op donderdag 11 mei vond het jaarlijkse scholierendebat plaats in het gemeentehuis. Onder leiding van burgemeester Segers debatteerden leerlingen van maar liefst zeven scholen met elkaar.

In verband met het grote aantal leerlingen, werden ze opgedeeld in drie groepen. In de ochtend debatteerden leerlingen van de Koning Willem-Alexanderschool en de Willem de Zwijgerschool. Daar werd het voorstel voor fietspaden in het Staphorster veld aangenomen met 9 stemmen voor en 8 stemmen tegen. ’s Middags waren twee groepen met leerlingen van de CNS, de Triangel, de Prins Mauritsschool, Maarten Lutherschool en Harmen Doornveldschool. Een groep besloot het voorstel te verwerpen met 13 stemmen tegen en 4 stemmen voor. De andere groep was met 13 stemmen voor en 4 stemmen tegen.

Onderwerp van het debat was dit jaar de fietspaden. Een viertal partijen, gevormd door leerlingen, debatteerden met elkaar over de noodzaak van fietspaden in het Staphorster veld voor recreanten. Zij moesten strijden voor de meerderheid en zowel het publiek als de onpartijdige groep overtuigen van hun gelijk. Daarnaast kregen ze uitleg over het bestuur van een gemeente. Wat is de rol van politieke partijen? Van de gemeenteraad? Van het college van burgemeester en wethouders?

De burgemeester was blij dat de leerlingen er waren en vertelde dat ‘kinderen de toekomst zijn van onze gemeente’. Daarnaast nodigde hij ze uit om met hun ouders eens langs te komen bij een echte raadsvergadering.

Lees ook:

Cookieinstellingen