Fotoexpositie Marianne Dommisse in Museum Staphorst

Op de bovenverdieping van de oude museumboerderij is nog tot het einde van het jaar de fototentoonstelling van de in 2014 overleden Nederlandse fotografe Marianne Dommisse te bezichtigen.

Tijdens de Open Monumentendag brachten we een bezoekje aan Museum Staphorst. Er was van alles te doen. Buiten gaf Lijsje Boldewijn een kleine  ‘one woman’ klederdrachtshow. Binnen werd gestipt en daar is de fotoexpositie van wijlen Marianne Dommisse. Met de foto’s geeft zij een beeld van Staphorst en zijn culturele tradities. In de expositie zijn vele leden van de familie Koobs te zien.

Roelie Koobs: “Op familiebezoek in Staphorst, zag ik ter hoogte van de Museumboerderij de aankondiging ‘Monumentendag, gratis toegang’ staan. Ik herinnerde me dat er een expositie met werk van Marianne Domisse gaande was en besloot te gaan kijken. In de expositieruimte aangekomen herkende ik meteen mijn grootouders, vader, ooms en tantes op de foto’s.

Het was haast alsof ik bij het binnengaan van de zaal in het verleden gestapt was. Veel van de foto’s waren al bekend in onze familie, maar niet allemaal, en op groot formaat zijn foto’s natuurlijk veel indrukwekkender dan in een plakboek met drie op een pagina. Ik raakte met diverse andere bezoekers aan de praat, onder wie een kameraad van mijn al overleden oom.

Kleindochter Roelie Koobs poseert bij een foto van haar grootmoeder
Roelie Koobs bij een foto van haar grootmoeder

Een aardige ’toerist’ vroeg of hij mij bij een familiefoto mocht fotograferen. Ik koos voor een portret van mijn beppe met haar tiende en jongste kind, mijn oom Henk. Ik ben naar haar genoemd en op deze foto is ze om en nabij dezelfde leeftijd als ik nu. Bedankt, Marianne Dommisse, voor het in 1959 maken van zoveel mooie foto’s!”

Marianne Dommisse is vooral bekend om haar portretten van Haagse kunstenaars. Daarnaast maakte zij eind jaren vijftig fotoreportages in gesloten gemeenschappen als Staphorst (waarvoor zij een ontheffing van het in de APV geldende fotografieverbod kreeg).

Let op! Museum Staphorst is in de wintermaanden alleen geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Lees ook:

Cookieinstellingen