Afscheid van trouwambtenaar Jan Bosgraaf na 13 jaar

Foto: Gemeente Staphorst

Op 26 april is bij de gemeente Staphorst afscheid genomen van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) Jan Bosgraaf. Hij deed sinds 2003 zijn erebaan met passie en veel plezier.

In 13 jaar heeft hij ongeveer 200 huwelijken mogen voltrekken. Daarvoor was hij 12 jaar BABS in de gemeente Zwolle en voltrok hij daar maar liefst 540 huwelijken. Hij heeft de toga aan de kapstok moeten hangen, omdat de aanstelling voor bepaalde tijd eindigt bij het bereiken van de 70-jarige leeftijd.

De voltrekking van het huwelijk mag van Jan Bosgraaf best gepaard gaan met een lach en een traan. “Die twee ‘uitersten’ liggen in de trouwzaal vaak heel dicht bij elkaar. Net als in het leven van alle dag.”

Jan Bosgraaf vond het een eer een bijdrage te mogen leveren aan de voor het bruidspaar spreekwoordelijke ‘onvergetelijke dag’. Daarbij probeerde hij zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van het bruidspaar. “Het is immers hún dag!

Een dag die volledig in het teken staat van het bruidspaar en hun huwelijk. Die twee zaken vormden voor mij ook de belangrijkste ingrediënten voor de toespraak bij de huwelijksvoltrekking. In die toespraak moest het bruidspaar zichzelf kunnen herkennen en het gevoel krijgen van: ja, dit gaat over ons!”.

De gemeente telt momenteel weer zes (buitengewone) trouwambtenaren. Eerder was dat vijf, maar ook voormalig burgemeester Alssema heeft zicht bij het groepje geschaard. Na het afscheid van trouwambtenaar Henk Brouwer zijn er alvast twee nieuwe benoemd omdat ook Jan Bosgraaf zou stoppen.

Lees ook:

Cookieinstellingen