The Last Post als eerbetoon aan gevallenen in Rouveen

Foto: Jouk Huisman

Om zonder bijeenkomst toch stil te staan bij de gevallenen stuurde Jouk Huisman het laatste deel van zijn presentatie op donderdag 5 september 2019 in Museum Staphorst over de in 1942 neergestorte bommenwerper in Rouveen. Aan het slot van zijn presentatie liet hij hierbij The Last Post horen.

Op de vroege morgen van 5 september 1942, om 04.00 uur, stortte een grote viermotorige Stirling-bommenwerper, de BF337 van het 214e Squadron neer in het Westeind van Rouveen. Roelof Kisteman (geboren Rouvener) heeft veel onderzoek gedaan naar neergestorte vliegtuigen in de gemeente Staphorst. Door zijn gestructureerde wijze van onderzoeken en vastleggen daarvan kwamen veel feiten aan licht.

Ook kwam veel informatie boven tafel tijdens het bezoek op 11 augustus 1999 van de gezagvoerder John Gordon Smith uit Guatemala en de familie van de boordwerktuigkundige Elwyn Meredith uit Engeland (Wales). Geertjan Lassche, dan student journalistiek, interviewt zowel piloot Smith als ooggetuigen in Rouveen, en maakte een verslag en radioreportage van 36 minuten over die fatale nacht in september 1942 (audio & foto’s).

Lees ook: Lezing over in 1942 neergestorte bommenwerper Rouveen