Lezing over in 1942 neergestorte bommenwerper Rouveen

Zeven oorlogsgraven op nieuwe begraafplaats Rouveen
Foto: Wikimedia Commons

Op donderdag 5 september 2019 om 19.30 uur houdt Jouk Huisman in Museum Staphorst een lezing met beeld en geluid over de in 1942 neergestorte bommenwerper in Rouveen. De entree is 6 euro inclusief koffie/thee.

Wilt u er verzekerd van zijn dat er deze avond een zitplaats voor u is, dan kunt u zich van tevoren aanmelden, bij Jan Talen, secretaris bij het Museum Staphorst 06-54935168 of [email protected].

Op de vroege morgen van 5 september 1942, om 04.00 uur, stortte een grote viermotorige Stirling-bommenwerper, de BF337 van het 214e Squadron neer in het Westeind van Rouveen. De locatie waar het vliegtuig neerstortte was tegenover de Ooster Menne Weg in het weiland vlak achter de boerderij van de familie Konterman. De bommenwerper was van het type Stirling en had een bemanning die bestond uit 7 personen. Drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Zij werden begraven op de algemene begraafplaats van Rouveen. Vier bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt.

Een periode na de oorlog werd er veel gesproken over het neerstorten van deze bommenwerper en de bemanning, waarvan een drietal het niet overleefd heeft. Roelof Kisteman (geboren Rouvener) heeft veel onderzoek gedaan naar neergestorte vliegtuigen in de Gemeente Staphorst. Door zijn gestructureerde wijze van onderzoeken en vastleggen daarvan kwamen veel feiten aan licht zoals: Wie waren deze jonge bemanningsleden, zijn er nog familieleden en bemanningsleden in leven. Wat was het doel wat gebombardeerd moest worden, wie was de man die het vliegtuig neerschoot.

Veel informatie kwam boven tafel tijdens het bezoek op 11 augustus 1999 van de gezagvoerder John Gordon Smith uit Guatemala en de familie van de boordwerktuigkundige Elwyn Meredith uit Engeland (Wales). Deze gezagvoerder wist zich heel goed te herinneren en terug te vertellen wat er tijdens deze vlucht was gebeurd. Geertjan Lassche, dan student journalistiek, interviewt zowel piloot Smith als ooggetuigen in Rouveen, en maakte een verslag en radioreportage van 36 minuten over die fatale nacht in september 1942 (audio & foto’s).

Op 5 maart 1943 werd een Halifax-bommenwerper, de HR 687 van het 78e Squadron, aangevallen door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Vijf werden krijgsgevangen gemaakt. Op 11 november 1944 stortte een jachtvliegtuig, een Hawker Typhoon, de MP124 van het 440e Squadron, neer op 100 meter ten oosten van de spoorlijn Zwolle-Meppel ter hoogte van Rouveen. De Canadese piloot kwam daarbij om het leven. Ook dezen werden begraven in de erehof in Rouveen. Deze Gemenebestgraven liggen dicht bij de ingang.

Lees ook: `Gebroken vleugels`, sporen van de luchtoorlog 1940-1945