De Rank en Bethel kloppen bij gemeente aan voor uitbreiding

Foto: Streeknieuws

Christengemeente Bethel en hervormde gemeente de Rank die sinds 2002 samen in een ‘combikerk’ aan de Ebbinge Wubbenlaan zitten, willen het kerkgebouw uitbreiden. Daar spreken beide gemeenten al langer over, maar nu is er ook echt een verzoek ingediend bij de gemeente Staphorst.

Volgens woordvoerders van beide kerkelijke gemeenten staan ze aan de start van de procedure, is alles nogal prematuur, maar om te weten of het allemaal kan en mag is een verzoek naar de gemeente Staphorst gegaan. Om alles mogelijk te maken, is wel een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente is bereid onder voorwaarden mee te werken, zo laat het college weten.

Beide kerken hebben het over een uitbreiding van in totaal 430 zitplaatsen, honderd voor de Rank en 330 voor Bethel. Of dit het ook wordt, is nog maar de vraag, maar de kerken willen de kaders weten waarbinnen gewerkt kan worden. De totale nieuwbouw zou 900 vierkante meter groot moeten worden en komen aan de achterzijde, dus richting de A28. Er zijn 66 extra parkeerplaatsen nodig, als alles doorgaat. De kerken hebben geluk dat de gemeente in het kader van de herinrichting van de Ebbinge Wubbenlaan recht tegenover de kerk zestig parkeerplaatsen wil aanleggen. Dat betekent dat er maar zes parkeerplaatsen op het ‘kerkelijk erf’ hoeven te komen.

De uitbreiding is nodig. Hervormde gemeente de Rank groeit flink en ook Christengemeente Bethel, een evangelische gemeente, krijgt steeds meer bezoekers. De Rank groeide in dertien jaar van 835 naar 1205 leden. Bethel spreekt niet van ledenaantallen, maar van bezoekersaantallen en kan niet precies aantonen hoe de groei zich verhoudt. Maar ook hier is er flinke groei.

Vorige week zondag was een jubileumdienst met een cadeau: nieuwe antependia, kleden op de kerkelijke tafels en de bijkleurende stola van de dominee. De kleuren hangen af van de tijd in het kerkelijk jaar. Met het geschenk was een bedrag van 3500 euro gemoeid. Het bedrag werd door de 1200 kerkleden in tal van activiteiten de afgelopen twee jaar opgebracht.

Hervormde gemeente de Rank bestaat dit jaar vijftig jaar. Zaterdag was er daarom een open dag. Alle commissies traden naar buiten. ’s Middags traden Elly en Rikkert op voor een volle kerk en ’s avonds was er een muzikale avond.

Lees ook:

article
4982
De Rank en Bethel kloppen aan
Christengemeente Bethel en hervormde gemeente de Rank die sinds 2002 samen in een ‘combikerk’ aan
https://staphorst.nieuws.nl/gemeente/4982/de-rank-en-bethel-kloppen-bij-gemeente-aan-voor-uitbreiding/
2015-08-17T09:06:13+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2015/08/17090014/EKkerkzaalrank.jpg
bethel, de-rank, kerken, parkeren
Gemeente