Testlocatie sporthal gesloten wegens daling besmettingen

Foto: Harm Brand / Staphorst Nieuws

GGD IJsselland en de gemeente Staphorst zijn tevreden over de extra inzet om coronabesmettingen terug te dringen. Het aantal besmettingen in Staphorst is de afgelopen weken gedaald naar het gemiddelde niveau van de regio. Daarmee stopt donderdag 25 februari 2021 de tijdelijke lokale testlocatie en andere extra inzet.

Het aantal coronabesmettingen in Staphorst was in de laatste weken van 2020 en de eerste weken van 2021 vaak hoger dan in de rest van IJsselland. Vanaf 23 januari besteedde GGD IJsselland daarom extra aandacht aan de gemeente Staphorst. Er kwam een tijdelijke plaatselijke testlocatie, bron- en contactonderzoek werd uitgebreid en nauwe contacten van positief geteste mensen kregen het advies om met hun hele gezin in quarantaine te gaan. Ook is ingezet op communicatie richting bedrijven met medewerkers die door de aard van het werk niet thuis kunnen werken.

“De inwoners van de gemeente Staphorst hebben geweldig meegewerkt en geluisterd. Daar ben ik trots op”, zegt burgemeester Gerrit Jan Kok. Gemeente Staphorst en GGD IJsselland werkten nauw samen. De inwoners gaven bovendien gehoor aan de adviezen over testen en quarantaine en maakten goed gebruik van de tijdelijke testlocatie. Die extra inzet lijkt succesvol te zijn geweest. Inmiddels is het aantal besmettingen gedaald naar het gemiddelde niveau van regio IJsselland. Ook is het percentage positieve testen gedaald. Meer cijfers op IJssellandscann.nl.

De coronavirussen danken hun naam aan de krans (in het Latijn corona) rond de virusdeeltjes. De groep “voorheen ongekarakteriseerde menselijke ademhalingsvirussen” werd voor het eerst geïdentificeerd in 1966. Het belang van coronavirussen als ziekteverwekker bij de mens is moeilijk te evalueren, omdat ze moeilijk te kweken zijn in een laboratorium. Coronavirussen zijn, naast de rhinovirussen, de veroorzaker van een groot percentage van gevallen van gewone verkoudheid bij volwassenen, met name in de winter en vroeg in de lente. Lees meer…

Lees ook: Risiconiveau regio IJsselland afgeschaald naar `Zorgelijk`