Staphorst heeft nu `eigen` tijdelijke teststraat in sporthal

Foto: Harm Brand / Staphorst Nieuws

Vanmorgen is in de sporthal aan de Hoogeweg 21 een tijdelijke testlocatie van GGD IJsselland geopend. Inwoners van de gemeente Staphorst kunnen hier de komende twee weken elke dag op afspraak terecht voor een coronatest.

De locatie aan de Hoogeweg 21 in Staphorst is alle zeven dagen per week open, van 10.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur. Een afspraak maken kan alleen via 0522-747181 (tussen 8.30 en 17.00 uur). Inwoners kunnen daarbij melden dat ze in Staphorst wonen en graag in de tijdelijke testlocatie in Staphorst getest willen worden. Uiteraard kan men zich ook nog altijd laten testen bij een van de andere locaties van de GGD. Een afspraak maken gaat dan via het landelijke nummer.

Opvallend is dat het aantal ziekenhuisopnamen ten opzichte van het aantal geregisteerde besmettingen in de gemeente Staphorst laag is; iets minder dan één procent (0,98).In de hele provincie Overijssel is dat gemiddeld 1,5 procent, in Drenthe 1,7 procent en landelijk 2,3 procent. De gemiddeld grotere huishoudens zijn daarvan een duidelijke oorzaak. Het aantal uitgevoerde testen wordt per Veiligheidsregio getotaliseerd vanaf de teststraten in die regio, en is dus niet per gemeente herleidbaar. Iedereen kan zich overal laten testen.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in de gemeente Staphorst jojoot op en neer gisteren (22 januari 2021) gestegen met zeven gevallen. In totaal zijn er nu 1.426 coronabesmettingen bekend in de gemeente Staphorst. Er waren geen nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal zijn er nu veertien ziekenhuisopnames geregistreerd in de gemeente Staphorst. Er zijn in totaal veertien sterfgevallen bekend in de gemeente Staphorst welke gerelateerd worden aan COVID-19.

“We zien dalende cijfers in onze gemeente, maar deze daling blijft zeer licht. Iedere dag testen er nog veel Staphorsters positief op corona en daar maak ik mij zorgen om”, zegt burgemeester Gerrit Jan Kok. Het bron- en contactonderzoek van de GGD laat zien dat besmettingen in Nederland en in de regio IJsselland met name in familiaire kring plaatsvindt en in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Testen is van groot belang om het aantal besmettingen terug te dringen.

Gonnie van Kranenburg, projectmanager team Corona van GGD IJsselland: “Testen is een belangrijk middel, daarnaast is het van belang dat je de adviezen opvolgt die onze medewerkers Bron en Contactonderzoek je geven. Met name wat betreft quarantaine, waarbij we nu een extra maatregel nemen. Om het aantal besmettingen in Staphorst snel verder terug te dringen, vragen we aan huisgenoten van nauwe contacten om ook in quarantaine te gaan.”

De maximale capaciteit van de teststraat is 36 personen per uur, per dag kunnen er tot 144 mensen een test ondergaan. Vanmorgen waren er 12 afspraken gepland. Vorig jaar boekten GGD IJsselland en gemeente Deventer veel succes met een lokale pop-up testlocatie in Bathmen, waar iedereen snel terecht kon. Ruim 230 inwoners met klachten lieten zich hier testen. “Dat gunnen we de inwoners van Staphorst ook”, aldus de organisatie.

Lees ook: Verpleegkundige Carinova krijgt als eerste coronavaccin