Column wethouder Alwin Mussche: `Staphorst op het doek`

Schilderij van Jo Koster: 'Staphorster interieur' gemaakt in 1914
Foto: Harm Brand

“De vakantie staat voor de deur. Een tijd waarin velen er op uit gaan. Gelukkig is er meer mogelijk dan een paar maanden geleden, maar de vakantie zal voor sommigen anders verlopen dan gepland. Er wordt minder (ver) gereisd. Gelukkig is er dichtbij ook veel te zien, je hoeft het dorp er soms niet eens voor uit”, aldus wethouder Alwin Mussche in zijn column:

Ook in het verleden werd er heel wat gereisd. Kunstenaars gingen bijvoorbeeld op zoek naar mooie plekken. Zo kwamen in de eerste helft van de vorige eeuw een aantal bekende schilders in Staphorst terecht. Jan Sluijters, Jo Koster en Stien Eelsingh raakten gefascineerd door Staphorst en haar inwoners. De eersten verbleven tijdelijk in Staphorst, maar Stien Eelsingh bleef er zelfs wonen en werd onderdeel van de gemeenschap. Alle drie hebben ze op hun eigen wijze Staphorst en de inwoners vastgelegd.

Dit jaar kunnen we hun schilderijen bezichtigen in Museum Staphorst in de expositie ‘Zij kwamen, zagen en schilderden Staphorst’. Mooi om te zien hoe zij hun kijk op Staphorst op het doek hebben gezet. Dus als u een uurtje tijd hebt in uw vakantie, het is zeker de moeite waard! In verband met de coronamaatregelen is het wel aan te raden om van te voren te reserveren.

Lees ook: Column wethouder Lucas Mulder: `Hart onder de riem`