Wethouder Lucas Mulder: `Afstand nemen en houden`

Bomen in IJhorst
Foto: Harm Brand

“De crisis 2020 heeft gevolgen, ook voor onze vakantiebestemming. We moeten onderling meer afstand houden. Echter, de afstanden naar vakantiebestemmingen zullen fors verminderen. Globaal genomen zal er veel minder gevlogen, en ook minder ver gereisd worden”. Column van wethouder Lucas Mulder:

Even afstand nemen is goed, even op adem komen. De afgelopen maanden ging alles anders. Wellicht bent u ziek geweest of heeft u nare gevolgen in uw directe omgeving meegemaakt. Misschien weken onder druk gewerkt in de zorg. Helemaal geen zin in vakantie, alleen behoefte aan ontspanning, aan verwerking en bezinning. Ook al ging alles nog redelijk, deels thuis werken, wat behelpen en u bent er verder goed doorgekomen. Ook dan is vakantie belangrijk.

Kom tot rust in eigen land, in eigen provincie, nog beter in onze eigen gemeente. Grote kans dat u nu voor de eerste keer in IJhorst op vakantie kunt gaan. U hebt er nooit bij stilgestaan, u ging er simpelweg, letterlijk aan voorbij. Ik ook. Zonder te denken aan de milieuwinst, de besparing op reistijd, de schoonheid van dit prachtige dorp aan de Reest. Het is een verademing, volop natuur en ruimte. Alles gehoord uit betrouwbare bron.

Want ja, het was toch status, hoe verder weg hoe beter. Hoe vaker op vakantie hoe geslaagder. We maken soms grote reizen om dingen te zien waarop we in onze woonplaats geen acht slaan. Maar dat is over. Vliegschaamte was al een begrip. Na een paar maanden blijkt al dat onze manier van werken, reizen en consumeren blijvend moet veranderen. Laten we de goede effecten bewaren. Geen fileleed, geen gedrang in het openbaar vervoer.

Nu is het goed om in de buurt te blijven, de eigen economie te stimuleren. Een column is geen reclamespot, maar in dit bijzondere jaar kan het; steun onze ondernemers in de recreatiesector!

Lees ook: `Lady with the lamp`, column wethouder Alwin Mussche