`Lady with the lamp`, column wethouder Alwin Mussche

Foto: Florence Nightingale

Elk jaar op 12 mei is het de ‘Dag van de Zorg’. In de afgelopen maanden zijn we ons als nooit tevoren bewust geworden van het belang van goede zorg. Volkomen terecht dus dat we vandaag stilstaan bij alle mensen die in de zorg werkzaam zijn.

De datum van 12 mei is niet toevallig gekozen. Het is de geboortedag van Florence Nightingale. Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat ze in Italië ter wereld kwam. Geboren in een vooraanstaande, rijke familie leek haar toekomst verzekerd. Een toekomst waar als vrouw een werkzaam leven zeker niet bij hoorde. Dat was echter niet de toekomst die Florence voor zichzelf zag. Ze wilde mensen helpen en zieken verzorgen. Van haar is de uitspraak: “Als niemand ontevreden is met wat hij heeft, zal de wereld nooit iets beters bereiken.”

Uiteindelijk mocht ze, ondanks verzet van haar omgeving, doen waar haar hart lag: zieken verplegen. En hoe! Ze trok naar een oorlogsgebied om gewonde soldaten te verzorgen. Door haar eigen leven in de waagschaal te stellen, redde ze heel wat levens, onder andere door het benadrukken van het belang van hygiëne. Daarnaast was Florence enorm betrokken bij de mensen die ze verzorgde. Iedere avond deed ze haar ronde langs haar patiënten om persoonlijk te zien hoe het met ze was. Omdat ze hierbij altijd haar lantaarn droeg, kreeg ze de bijnaam ‘lady with the lamp’ (de vrouw met de lamp).

We maken met zijn allen een moeilijke tijd door. Juist in deze tijd verzinnen we van alles om elkaar een hart onder de riem te steken. Geweldig! We hebben als samenleving behoefte aan ‘ladies with a lamp’, en dat mogen ook gerust mannen zijn.

Mensen die met een lantaarntje andere mensen opzoeken en betrokkenheid op elkaar tonen. Ik hoop dat we dat vasthouden, ook als de coronamaatregelen niet meer nodig zijn.

Lees ook: Wethouder Lucas Mulder: `Dan is de cirkel(zaag) rond`